Laatste update 12:55
4

Afghaanse oud-spion voor Nederland eist paspoort en schadevergoeding

Omdat hij heeft voorkomen dat er aanslagen werden gepleegd op onder andere Nederlandse militairen, eist een Afghaanse man een Nederlands paspoort en een schadevergoeding. Dit als compensatie voor het gevaarlijke werk dat hij heeft gedaan in de strijd tegen de Taliban. Zo zou hij hebben geholpen bij de ontmanteling van een fabriek waar bommen werden gemaakt en zou hij grote aantallen hinderlagen hebben voorkomen door locaties en tijdstippen door te geven. Dit meldt de Telegraaf.

Een aantal Nederlandse commando’s dat met hem werkte, roemt zijn optreden en draagt hem in een brief aan minister Bijleveld (Defensie) zelfs voor een Militaire Willems-Orde voor. De missie waar de oud-spion aan werkte had van doen met die van Marco Kroon, waar recentelijk veel ophef over was.

Hoewel geroemd door de mensen met wie hij te maken had aan Nederlandse zijde, is de man zijn leven niet zeker in zijn land, zegt zijn advocaat Michael Ruperti. Volgens hem heeft de man veel ‘ereschulden’ opgebouwd. Hij zou nog zo’n 250 informanten geld schuldig zijn. Tips komen niet voor niets in een land met veel armoede. Het is volgens zijn advocaat niet het enige gevaar. “De Taliban gaat met enige regelmaat bij zijn familie langs, om te vragen waar hij is. Het is er onveilig.”

Cc-foto: Think Defense

Geef een reactie

Laatste reacties (4)