Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afghaanse religieuze leiders raden anticonceptie aan

  •  
03-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
afghan_pill_300.jpg
Mullahs pleiten met de koran in de hand voor geboortebeperking
Religieuze leiders in Afghanistan steunen gezondheidsorganisaties bij het aansporen van de bevolking om meer tijd tussen zwangerschappen te nemen. De mullahs deelden onder andere condooms uit en citeren ter ondersteuning uit de Koran. Dit blijkt een belangrijk wapen in de strijd voor de gezondheid van moeder en kind. Dit meldt Trouw woensdag
Afghanistan heeft een van de hoogste geboortecijfers ter wereld met gemiddeld zes kinderen per vrouw. Het land heeft ook het hoogste sterftecijfer rond de geboorte.
Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het gebruik van de pil, condooms en andere vormen van anticonceptie in drie plattelandsgebieden in acht maanden met 27 procent toegenomen, nadat medewerkers van gezondheidsorganisaties de voordelen een-op-een uitlegden.
Douglas Huber, een van de auteurs van het rapport zegt:
“Alle mullahs weten dat de profeet Mohammed dit ook adviseerde aan zijn volgelingen. Dit was geen harde noot om te kraken.” De islam is niet, zoals het katholicisme, tegen geboortebeperking. Ingrepen als vasectomie en abortus worden in verschillende delen van de moslimwereld zonder problemen uitgevoerd.
In totaal steunden 37 mullahs het gebruik van anticonceptiemiddelen als een manier om de periode tussen zwangerschappen te vergroten. Sommigen riepen hier tijdens het vrijdaggebed toe op.
“Veel Afghaanse mullahs zijn voor gezinsplanning”, zegt ook Farhad Javid, medewerker van een Britse gezinsplanningsorganisatie in Kabul. De organisatie heeft al 35 honderd religieuze leiders getraind en meer dan twee miljoen condooms uitgedeeld.
Lees hier meer
Foto: Flickr CC Isafmedia

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.