Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afghaanse tieners mogen VS niet in om mee te doen aan robotica wedstrijd

  •  
02-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
afghan
Zes tieners uit Afhanistan is toegang tot de Verenigde Staten geweigerd. De jonge meiden hebben tot twee keer toe hun leven geriskeerd om een aanvraag voor een visum in te dienen, maar deze is tevergeefs toch afgekeurd. De tieners wilden naar de Verenigde Staten om met hun robot deel te nemen aan een internationale robotica wedstrijd; een jaarlijks wedstrijd voor middelbare scholieren.
De zes meiden moesten voor de aanvraag tot twee keer toe van Herat, in het westen van Afghanistan, naar de Amerikaanse ambassade in Kabul reizen, zo’n 800 kilometer verder, om een visum aan te vragen. Niet zonder gevaar voor eigen leven; in de buurt van de ambassade in Kabul zijn onlangs nog zo’n 90 mensen omgekomen bij een bomaanslag.
Roya Mahboob, oprichter van softwarebedrijf Citadel, en tevens de eerste vrouwelijke tech baas in Afghanistan, heeft de meiden bij elkaar gezocht en het team opgezet. In een reactie laat ze weten dat de tieners na de afwijzing “de hele dag hebben gehuild”.
Nu zij niet fysiek mogen afreizen om deel te nemen aan de wedstrijd, zal hun robot alleen naar de Verenigde Staten afreizen, waar ze het in juli zullen opnemen tegen 163 andere machines.
Overigens gaf de voorbereiding van de middelbare scholieren in aanloop naar de wedstrijd in juli al veel gedoe. Bij het programmeren van de robot werden ze bijgestaan door studenten van de Carnegie Mellon University, maar het team in Afghanistan moest maanden wachten tot de Amerikaanse douaneambtenaren alle materialen hadden doorzocht, uit angst dat IS de robots zou misbruiken voor een terroristische aanslag.
Waarom de meiden het land niet in mogen, is niet duidelijk. Het heeft in ieder geval niets te maken met de moslimban van Donald Trump: Afghanistan staat niet op de lijst. Wel is het zo dat Afghanen zelden toestemming krijgen om – met het type zakelijke visum dat de meiden hadden aangevraagd – de Verenigde Staten in te reizen. Ter illustratie: in mei kregen 112 Afghanen een dergelijk visum. Ter vergelijking: in diezelfde maand gold dat voor 780 Irakezen en 4.067 Pakistanen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.