37

Afghanistan-kenner: ‘Politietraining komt te vroeg’

Bette Dam, verslaggever in Afghanistan is bang dat door het versterken van de politie er een supermilitie wordt gevormd

Journalist en Afghanistan deskundige Bette Dam vindt dat de ISAF en de VN eerst met een diplomatieke oplossing moeten komen, voorts en massa’s politietrainers en militairen naar Kunduz worden gestuurd. Dat zei ze vrijdagavond in Pauw & Witteman.


Een jaar geleden was Kunduz nog niet eens veilig voor journalisten. De regio was ingenomen door verschillende fundamentalistische groeperingen die werden gesteund door de burgers zelf. In de zomer van 2010 hebben Amerikaanse militairen een ‘opschoningsactie’ uitgevoerd en is het gebied veiliger geworden, maar de verdeeldheid en problemen zijn nog opgelost.

Dam meent dat het niet belangrijk is om te weten of het wel of niet veilig is in Kunduz voor een trainingsmissie. “Die 100 procent garantie krijgt je niet”. De journaliste twijfelt of het sturen van politietrainers nu al een juist keuze is. Ze is bang dat door het trainen van Afghaanse agenten er een supermilitie wordt gevormd omdat ‘foute’ politiecommissarissen aan de macht zijn. “Militairen en trainers moeten later komen of paralel lopen met een diplomatieke oplossing.”

De journaliste schetste vorige week in NRC het beeld dat het trainen van politieagenten niet in Kunduz, maar vooral in de buitenregio’s veel nuttiger zou zijn. Dam adviseert de Tweede Kamer volgende week over een trainingsmissie in Afghanistan. Een dag daarna stemt de Kamer over het voorstel.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)