51

Afghanistan terug naar af

Amerikanen voeren luchtaanvallen uit nadat Kunduz opnieuw in handen is gevallen van de Taliban

De Verenigde Staten voert sinds dinsdagochtend luchtaanvallen uit op Talibanstrijders in Afghanistan. Hiermee komen zij het Afghaanse leger te hulp, dat een tegenoffensief is begonnen tegen de Taliban, die sinds maandag de noordelijke provinciehoofdstad Kunduz weer in handen hebben.

‘De Taliban wordt teruggedreven,’ verklaarde Dowlat Waziri, een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie, tegenover The Guardian. ‘Het is een kwestie van uren voor de stad weer van hen verlost is.’ Volgens Waziri heeft het Afghaanse leger versterkingen gestuurd vanuit Kabul en de naburige provincies. Het hoofdkwartier van de politie en de provinciale gevangenis, van waaruit de Taliban honderden gevangenen heeft vrijgelaten, zouden alweer heroverd zijn. 

De Volkskrant meldt echter dat Bilal Sarwary, die 14 jaar voor de BBC werkte en momenteel onder meer verslag doet voor The Independent, in nauw contact staat met burgers in Kunduz. Burgerjournalistiek is op dit moment uitermate belangrijk, zegt hij. ‘De Taliban hebben de belangrijkste communicatielijnen afgesneden. Telefoonmasten zijn neergehaald en radio- en tv-stations zijn vernietigd. De informatie die de overheid verspreid is vaak niet waar. Ze doen het nu voorkomen alsof ze een belangrijk tegenoffensief zijn gestart om de Taliban te verdrijven. In werkelijkheid zitten de regeringstroepen alleen rondom het vliegveld, het centrum van de stad is nog volledig in handen van de Taliban.’

Volgens een woordvoerder van de Amerikanen en de NAVO in Afghanistan, Brian Tribus, zijn de luchtaanvallen uitgevoerd ‘om een bedreiging voor de coalitie en Afghaanse troepen weg te nemen’. Er zijn echter geen buitenlandse troepen aanwezig in het gebied. Tribus liet in het midden of er meer luchtaanvallen zullen volgen. 

Bij de aanval op Kunduz afgelopen maandag zijn veel gewonden gevallen. Artsen zonder Grenzen heeft laten weten ruim honderd mensen te hebben opgenomen, waarvan velen in kritieke toestand. Ook de publieke ziekenhuizen in Kunduz hebben te maken met een enorme toestroom van gewonden. Er zijn inmiddels extra bedden geleverd en chirurgen werken non-stop om alle schotwonden te kunnen behandelen. 

Tot 2001 hadden de Taliban het voor het zeggen in Afghanistan. Na de aanslagen van 11 september werden zij in 2001 door de Amerikanen verdreven. Sinds die tijd was er een internationale coalitie aanwezig om de orde te bewaren. In 2011 startte Nederland een missie in Kunduz om Afghaanse politieagenten te trainen. Tegen het eind van 2014 hadden de meeste buitenlandse troepen de dure missies beëindigd en stond het Afghaanse leger er zo goed als alleen voor. De Amerikanen voeren nog wel geregeld drone-aanvallen uit op terreurverdachten in het land. 

De val van Kunduz komt een jaar na de beëdiging van Ashraf Ghani als president van Aghanistan en is een grote tegenslag voor de Afghaanse regering. Het is voor het eerst in bijna vijftien jaar dat een grote provinciehoofdstad opnieuw in handen valt van de Taliban. Volgens de gouverneur van Kunduz, Mohammed Omar Safi, wordt de stad sinds het vertrek van de coalitietroepen voortdurend bedreigd en heeft hij maandenlang tevergeefs om versterkingen vanuit het centrale gezag gevraagd. De nu geleden nederlaag is dan ook tekenend voor de Aghaanse onmacht zelf met de dreiging van de Taliban om te gaan. 

foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (51)