49

Afkeer van WikiLeaks-censuur groeit

Daniel Ellsberg, de man die de Pentagon Papers lekte, en Reporters Without Borders spreken zich uit tegen de inperking van de vrijheid van informatie

In een open brief aan Amazon schrijft Ellsberg, de man die de Pentagon Papers lekte, dat hij walgt van de lafheid en onderdanigheid van Amazon. Amazon beëindigde blokkeerde eerder deze week de DNS-servers van WikiLeaks. Reporters Without Borders vreest dat eventuele aanpassingen in de Amerikaanse wetgeving de algehele pers en vrijheid van informatie zal beïnvloeden.

Ellsberg schrijft in een open brief aan Amazon:

Ik walg van de lafheid en onderdanigheid van Amazon om de houting van de website WikiLeaks abrupt te beëindigen, door bedreigingen van Senator Joe Lieberman en andere rechtse congresleden. Ik wil geen verdere samenwerking met een bedrijf dat de wetgevende en uitvoerende macht stimuleert een soortgelijke informatie-controle als in China en afschrikking van klokkenluiders nastreeft.

Reporters Without Borders veroordelen de vervolging van Assange. Ook het op handen wetsontwerp van twee Republikeinse senatoren, John Esign en Scott Brown en Joe Lieberman, om het openbaar maken van de namen van informanten van het Amerikaanse leger en de inlichtingendienst, keuren zij sterk af. Mede omdat dit wetsontwerp als doel de vervolging van WikiLeaks oprichter Julian Assange lijkt te hebben.

Reporters Without Borders willen benadrukken dat elke beperking van de vrijheid van het verspreiden van informatie de gehele pers zal beïnvloeden.

Reporters without borders schrijven:

Dit is de eerste keer dat er een internationale poging wordt gedaan een website te censureren die gewijd is aan het beginsel van transparantie. We zijn geschokt dat landen als Frankrijk en de Verenigde Staten plotseling hun beleid inzake vrijheid van meningsuiting op het niveau van China brengen. We wijzen erop dat in Frankrijk en de Verenigde Staten het aan de rechter is, en niet aan politici, om te beslissen of een website gesloten moet worden of niet.

cc-foto: JD Lasica

Geef een reactie

Laatste reacties (49)