Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AFM: accountantscontrole werkt niet

  •  
01-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
KPMG_300.jpg
Accountants presteren ondermaats ... Fraudeurs hebben vrij spel
De vier grootste accountantskantoren in Nederland letten niet scherp op bij hun controles. Deloite, Ernst & Young, KPMG en PricewaterhouseCoopers, samen goed voor een marktaandeel van tachtig procent, maken ‘structureel fouten’ concludeert de Autoriteit Financiële Markten.
‘De kwaliteit van de accountantscontrole moet fundamenteel beter’, schrijft AFM in haar persbericht. Het onderzoek richtte zich op de bouw en auto-industrie en de publieke sector omdat dit de sectoren zijn die het hardst getroffen zijn door de crisis.
De overheidswaakhond van de financiële markt oordeelt dat de accountants bij de vier grootste bedrijven te weinig kritisch zijn. Daardoor sluipen er fouten in het werk, geven accountants ten onrechte goedkeurende accountantsverklaringen af en hebben fraudeurs vrijspel. 
AFM gaat de zogenoemde ‘Big 4 kantoren’ goed in de gaten houden, schrijft De Pers. De kantoren hebben al laten weten de kritiek van AFM serieus te nemen. AFM gaat ook vervolgonderzoek doen naar de naleving van de onafhankelijkheidsregels. Ze wil in het vervolg strenger kunnen handhaven met het opleggen van boetes of een dwangsom.
Nu het onderzoek is afgerond gaat AFM ook tuchtklachten indienen bij de Accountantskamer. ‘Externe’ accountants die werkzaam zijn of zijn geweest bij een van de onderzochte kantoren zouden het te bont hebben gemaakt.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.