Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afname populatie onder gewervelde dieren in Zuid-Amerika 90 procent

  •  
14-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
44233388410_3d8da0480d_z
In Midden- en Zuid-Amerika is de populatie gewervelde dieren  tussen 1970 en 2014 met 89 procent teruggelopen. Uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds blijkt dat tussen centraal Mexico en Patagonië, het zuidelijkste puntje van Argentinië, jaarlijks een kleine 5 procent van de vogels, vissen, amfibieën en reptielen is verdwenen. Het uitgestrekte gebied beslaat gebieden die de grootste biodiversiteit op aarde bevatten.
Hoofdschuldige voor het verlies is, niet verrassend, de mens. Het terugdringen van het leefgebied voor uiteenlopende dieren door landbouw en het kappen van regenwoud is de belangrijkste oorzaak. Hoewel Midden- en Zuid-Amerika de kroon spannen is het wereldwijd overigens niet veel beter. In de laatste 40 jaar zijn de aantallen in populatie teruggelopen met liefst 60 procent. Een ander belangrijk punt is de voedselproductie. Waar in 1950 nog zo’n 28 miljoen ton aan vis werd gevangen, is dat inmiddels opgelopen tot 112 miljoen; bijna vier keer zoveel. De onderzoekers schrijven in hun rapport:
"We zijn de eerste generatie die een duidelijk beeld heeft van de waarde van de natuur en de erbarmelijke situatie waar we voor staan. We zijn misschien de laatste generatie die er iets aan kan doen. We hebben allemaal een rol te spelen in het terugdraaien van het verlies van natuur – maar de tijd raakt op."
Cc-foto: Franz Kohler
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.