2

Afrika genoodzaakt te experimenteren met ebola-medicijn

Canada schenkt experimenteel vaccin ... WHO deed eerder al oproep tot het gebruiken van experimentele medicijnen

Canada schenkt 800 tot 1000 doses van een experimenteel ebolavaccin aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het land speelt hiermee in op de vraag van de WHO die eerder verklaarde dat het goed zou zijn om nog niet geteste medicijnen aan te bieden bij de behandeling van mensen die met het dodelijke virus zijn besmet.

“Onze regering wil er alles aan doen om onze internationale partners te ondersteunen. Dat doen we onder meer door te zorgen voor deskundig personeel, financiële steun en door toegang tot ons experimentele vaccin om de uitbraak van het virus tegen te gaan”, aldus de Canadese minister Rona Ambrose van Volksgezondheid.

De ebola-epidemie heeft inmiddels in West-Afrika aan zeker 1013 mensen het leven gekost. Mocht het experimentele medicijn aanslaan, dan duurt het zeker nog 4 à 6 maanden voordat het in grotere hoeveelheden geproduceerd kan worden. Het land beschikt tot nu toe over minder dan 1500 doses.

Eerder overleed de Spaanse missionaris Miguel Pajares, de eerste Europeaan die besmet raakte tijdens de huidige epidemie, in een ziekenhuis in Madrid. Pajares werd er behandeld met een experimenteel Amerikaans medicijn, ZMapp, dat alleen nog op apen is getest. Twee Amerikaanse artsen die ook met het medicijn zijn behandeld, zijn wel aan de betere hand.

De Volkskrant: Canada geeft ongetest ebolavaccin voor hulp aan Afrikanen
NOS op 3: Experimenteel medicijn tegen ebola mag, maar helpt het ook?

cc-foto: European Commission

Geef een reactie

Laatste reacties (2)