64

Afrika? Nee, regio Rijnmond: Op de wachtlijst voor een voedselpakket

Explosieve stijging van hulpbehoevenden mondt uit in klantenstop bij de voedselbank

De voedselbank in de regio Rijnmond neemt geen nieuwe klanten meer aan. Dat meldt de papieren AD. Oorzaak is de explosieve stijging van het aantal gezinnen met financiële problemen dat een beroep doet op voedselpakketten. In de eerste maanden van dit jaar steeg het aantal alleen al van 3285 naar 3728.

De voedselbank kondigde, na de stijging van het aantal hulpbehoevenden, voor het eerst in het tien-jarige bestaan een algehele klantenstop aan. Clara Sies, van de voedselbank, verklaart:

De wachtlijst is in die korte tijd opgelopen tot vijftig gezinnen. Die mensen moeten we dus keihard teleurstellen. We hopen dat de gezinnen nu op een andere manier hulp krijgen via die instellingen (de kredietbank, red). Bij ons kan het dus niet.

Naast de stijging van het aantal klanten zijn de voedseloverschotten ook verdampt, doordat bedrijven hun productielijnen hebben verbeterd en er minder derving is. Ook supermarkten kopen scherper in, waardoor er minder over blijft.

De voedselbank heeft van verschillende kanten extra hulp aangeboden gekregen. Desalniettemin schat Sies in dat de klantenstop de komende weken niet wordt opgeheven. Alle extra voedselproducten die binnen zijn gekomen zijn zeer welkom, maar het gaat om incidentele hulp, aldus Sies.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)