11

&… Afrika wordt letterlijk leeggegeten

Boris Dittrich op Broadway ... Vanaf woensdag lenteweer ... Politie betaalt tonnen voor camerabeelden ... Zaak Kampusch mogelijk heropend ... Santorum wint

Ander nieuws van vandaag


– De fameuze natuurdocumentairemaker David Attenborough verklaart in een aflevering van het BBC wetenschapsprogramma Horizon hoe landen zich als sprinkhanen op Afrika storten om hun voedselproductie veilig te stellen. (clip)

– In de loop van de week lijkt de lente echt zijn intrede te doen. Het kwik stijgt woensdag tot 15 graden, en de twee dagen daarna kan het zelfs 17 graden worden, terwijl het nauwelijks waait. (Metro)

– De Nederlandse mensenrechtenactivist en ex-politicus Boris Dittrich staat eind maart op Broadway op het podium met zanger Ricky Martin. Een voorstelling van de nieuwe uitvoering van de musical Evita, waarin Martin een van de hoofdrollen speelt, wordt op 29 maart opgedragen aan de organisatie Human Rights Watch, waar Dittrich voor werkt. (Trouw)

– Een Amerikaanse soldaat heeft minstens tien Afghaanse burgers doodgeschoten in de provincie Kandahar. De militair verliet zijn basis en opende het vuur. De soldaat is opgepakt. (De Morgen)

– Tientallen jongeren in Irak die zich identificeren als emo zijn de afgelopen weken afgeslacht, omdat ze volgens sjiitische milities homoseksueel zijn en zich te westers kleden. (RTL Nieuws)

– Bizar maar toch waar: Politie in het Belgische Oostende betaalt 530.000 euro om haven te mógen bewaken. Het geld wordt jaarlijks betaald aan een bedrijfje dat 54 bewakingscamera’s heeft geinstalleerd. (de Morgen)

– Spaanse boeren zien hun oogst dit seizoen letterlijk verdampen. In sommige delen van het land heeft het sinds oktober niet meer geregend. De afgelopen drie maanden zijn volgens het Spaanse weerinstituut de droogste sinds 1940. (AD)

– De Chinese politie heeft in 2011 meer dan 24.000 ontvoerde vrouwen en kinderen bevrijd. Bij de acties werden 3.200 bendes van mensensmokkelaars opgerold. DE actie beperkten zich niet tot China. Zo werden in Angola Chinese vrouwen bevrijd die daar tot prostitutie waren gedwongen. (The Guardian)

 – Het kantoor van een prominente voorvechtster van vrouwenrechten in Afghanistan is aangevallen door gewapende mannen. Malalai Joya was op dat moment niet aanwezig, twee bewakers raakten gewond. Het is de zesde aanslag op haar leven. (NZ Herald)

– De Oostenrijkse politie heropent mogelijk het onderzoek naar de ontvoering van Natascha Kampusch. Er zijn aanwijzingen dat de man die haar acht jaar lang gevangen hield niet alleen werkte. Deze handlanger zou Priklopil mogelijk vermoord hebben. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat Priklopil zelfmoord had gepleegd. (Independent

– Burgemeester Jan Boelhouwer van Bernheze heeft in een ingezonden brief in de Volkskrant zich beklaagd over de vrijlating van een veelpleger. Zes inbraken kunnen, volgens de burgemeester, onomstotelijk aan de 30-jarige verdachte worden gelinkt. Desondanks mocht hij van de rechter bij zijn voorgeleiding de gevangenis verlaten. (AD)

– Rick Santorum, kandidaat voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen, heeft met ruime voorsprong gewonnen in de centrale Amerikaanse staat Kansas. De gewezen senator uit Pennsylvania haalde 51 procent van de stemmen, tegen 21 procent voor Mitt Romney, 14 procent voor Newt Gingrich en 13 procent voor Ron Paul. (De Morgen)

– Belgisch kabinet is er uit: Na 7 dagen onderhandelen is er een akkoord bereikt op het begrotingsconclaaf. Iets na middernacht kwam premier Elio Di Rupo (PS) naar buiten met die mededeling. “We hebben de koopkracht beschermd en zullen Europa hiermee kunnen overtuigen”, zei een tevreden Di Rupo. (VRT)

– Fifty Shades of Grey, een zogeheten fan fiction boek, verovert in razendtempo de VS. Het op de bestseller Twilight gebaseerde verhaal van voormalig omroepman E.L. James trok online zoveel lezers dat een uitgever het op papier uitbracht. Tot woede van andere amateur-schrijvers die menen dat dergelijke verhalen gratis beschikbaar moeten zijn. Een reden voor het succes: Het nogal erotische verhaal wordt ook wel bestempeld als ‘mama porno’. (Huffington Post)

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)