Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Afrikaanse Unie roept Strafhof op leiders niet te vervolgen

  •  
12-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
icc.jpg
Unie vindt geen meerderheid om alle banden met het Strafhof te verbreken ... Unie pleit voor laten vallen vervolging van Kenyatta, Ruto en al-Bashir
De Afrikaanse Unie wil dat het Internationaal Strafhof zittende leiders niet langer vervolgt. Dat heeft de Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken aan de BBC laten weten. De leden van de Afrikaanse Unie zijn dit weekend bijeen om hun opstelling tegenover het Strafhof te bepalen. Inmiddels is duidelijk dat er geen meerderheid is om alle banden met het Strafhof te verbreken.
Aanleiding voor de bijeenkomst is de rechtszaak tegen de Keniaanse president Kenyatta en vicepresident Ruto. Beiden worden verdacht van een rol in het geweld rond de verkiezingen in 2009 waarbij meer dan 1100 doden vielen. De twee zijn gekozen nadat het Strafhof hen al had aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid.
Ook de Soedanese president Omar al-Bashir is door het Strafhof aangeklaagd. Hij wordt verdacht van genocdie en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. Daar vielen honderdduizenden doden.
De Afrikaanse Unie meent dat het Strafhof zich alleen bezighoudt met oorlogen en conflicten op het Afrikaanse continent. De Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken, Tedros Adhanom Ghebreyesus, meent zelfs dat het Strafhof een minzame houding heeft tegenover Afrika.
cc-foto: Josef Stuefer

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.