Laatste update 18:25
13

Afschuw over koopzondag in België, lockdown start maandag

De gouverneur van de provincie Antwerpen is onthutst over de koopzondag in de ook bij Nederlanders zeer populaire havenstad. Ze noemt het doorgaan van de maandelijkse openstelling van winkels “cynisch en onbegrijpelijk”. Maandag gaat België vanwege de uit de pan rijzende besmettingen met het coronavirus in lockdown. Winkels die niet-essentiële spullen verkopen moeten zes weken lang de deuren gesloten houden. “Het is vandaag Allerheiligen, de dag waarop we de doden eren. Dan is het vreemd om een koopzondag te organiseren in volle pandemie en wanneer het virus zeer sterk circuleert. Als je dan met velen gaat shoppen, ben je er zeker van dat dit gaat leiden tot nieuwe besmettingen,” verklaart de gouverneur tegenover VRT Nieuws. De gouverneur verzucht: “Ik kan maar enkel hopen dat het heel slecht weer wordt, dat het straks heel hard en lang begint te regenen zodanig dat mensen hun plannen bijstellen.”

Zaterdag was het ook al erg druk in de Belgische winkelstraten. Bart de Wever, nationalistische burgemeester van Antwerpen, richtte zich via het twitterkanaal van zijn partij tot de bevolking met een dringende oproep zich aan de regels te houden. De Wever heeft de koopzondag niet verboden.

De intensivist Walter Verbrugghe van Antwerps academisch ziekenhuis probeert het winkelpubliek duidelijk te maken wat de mogelijke consequenties zijn.

Ook de bekende viroloog Marc Van Ramst slaat alarm:

Ook in andere steden zijn de winkels geopend. De besmettingen die nu via de koopzondag worden opgedaan zullen over twee weken leiden tot overbelasting van de ziekenhuizen, waarschuwen medici.

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke liet bij VTM NIEUWS zijn afkeuring blijken over de winkeldrukte “Zet 100 mensen samen en je mag zeker zijn dat er mensen tussen zitten die besmet zijn. Zelfs al hebben ze geen ziektesymptomen: ze zijn gevaarlijk voor anderen. Sommigen zullen namelijk wél heel ziek worden en in het ziekenhuis of op intensieve zorg terechtkomen als ze besmet worden.”

De minister wees er op dat de winkels dicht gaan maar dat online bestellen een goed alternatief is.

Een posting van een verpleegkundige met een boodschap voor het winkelend publiek gaat viraal:

Geniet allemaal van jullie koopzondag
Wij doen hier nog wel even verder
Tot over een week of 2 dan kan je ineens laten weten wat je gekocht hebt.
#Stayhomeforus #flattenthecurveagain

Geplaatst door Frauke De Mol op Zaterdag 31 oktober 2020

Tegenover de VRT verklaart ze:

“Gisteren zag ik de beelden in het nieuws van mensen die in rijen aan winkels stonden aan te schuiven. Ik vind het redelijk egoïstisch als mensen dat doen en in rijen aan bijvoorbeeld de IKEA staan. Dat zijn toch geen essentiële zaken? Omdat ze weten dat de winkels gaan sluiten, staan ze daar. Toen ik ook nog eens hoorde dat vandaag koopzondagen zouden plaatsvinden, was ik erg gefrustreerd omdat ik wist dat we vandaag net dezelfde beelden zouden zien.”

cc-foto: Russ Allison Loar

Geef een reactie

Laatste reacties (13)