28

Afsplitsing bij VVD Roermond

Fractievoorzitter begint nieuwe partij ... Van Rey sluit zich vermoedelijk aan bij nieuwe partij ... Reden van opstappen: uitspraken Rutte 

De fractievoorzitter en lijsttrekker van de VVD in Roermond begint een nieuwe partij. Dat maakte hij bekend nadat duidelijk werd dat de omstreden Jos van Rey in 2014 toch niet namens de VVD zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Van Rey heeft deze keuze gemaakt na uitspraken van VVD-leider en premier Mark Rutte, die stelde dat personen naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt er verstandig aan doen bij verkiezingen af te zien van een plek op een kandidatenlijst.

Van Rey gaat zeer waarschijnlijk verder met een eigen partij. Ook is het zeer waarschijnlijk dat hij in 2014 al meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen met een eigen partij. In februari liet hij tijdens een raadsverkiezing aan de VVD weten hoe dan ook met de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 mee te willen doen. Bij voorkeur namens de liberalen, maar mocht dat niet mogelijk zijn – zoals nu het geval is – namens een eigen, aan de VVD gelieerde partij.

Bronnen melden dat zeven van de elf huidige raadsleden van de VVD van Rey willen volgen. Van lijsttrekker Dré Peters werd afgelopen weekend bekend dat hij niet langer op de lijst wil. Ook vicefractievoorzitter Jan Puper ziet af van een plek op de Roermondse kandidatenlijst. Of de twee Van Rey zullen volgen is aannemelijk, maar moet nog blijken. Maandagavond worden de VVD-leden in Roermond bijgepraat. Ook wordt dat de definitieve kandidatenlijst opgesteld. Dan zal ook meer bekend worden over de toekomst van Puper en Peters.

Van Rey wordt verdacht van onder meer corruptie. In oktober 2012 trad hij daarom af als senator en wethouder. Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie (OM) hem gaat vervolgen.

Update 11.40

Het ANP meldt dat de VVD zwijgt over het al dan niet opstappen van Van Rey. Het persbureau schrijft:

De VVD wil niet zeggen of Jos van Rey afziet van een plek op de kandidatenlijst van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in Roermond. Een woordvoerster zei de bijeenkomst van maandagavond van de leden van de VVD in Roermond af te wachten en tot die tijd geen mededelingen te doen.”

Update 18:20

RTL Nieuws meldt:

Dré Peters, voormalig lijsttrekker van de VVD in Roermond, vertrekt bij de VVD en begint een nieuwe, liberale partij. Hij neemt verschillende VVD-leden met zich mee. Dat bevestigt Peters aan RTL Nieuws.

Update 19:10

De NOS meldt dat de splitsing minder vreemd is dan op het eerste gezicht lijkt:

De VVD-fractie in de Roermondse gemeenteraad is namelijk het gevolg van een fusie van twee partijen, zo’n vijftien jaar geleden. Wat toen is samengegaan, kan nu ook weer uit elkaar gaan. In de jaren negentig was de VVD in Roermond niet erg groot. Het was een fractie met enkele zetels in de gemeenteraad, onder leiding van Jos van Rey. Op enig moment realiseerde hij zich dat hij met drie zetels niet veel kon betekenen. Daarom zocht hij in contact met de lokale partij Democraten Roermond van uitgever Dré Peters.

Of Van Rey zich bij hen voegt,  is nog niet bekend.

Update 20:50

De NOS meldt:

De scheuring van de VVD in Roermond is definitief. Fractieleider Dré Peters richt een nieuwe partij op en de meerderheid van zijn fractie gaat met hem mee. Ze gaan verder onder de naam Liberale Partij. Ook Jos van Rey, die wordt verdacht van corruptie, sluit zich aan. Op die manier kan ook hij aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart meedoen, zo staat in een verklaring.

Lees ook op Joop: Weer hommeles bij VVD Roermond

De Limburger: Van Rey niet op kieslijst VVD Roermond

Geef een reactie

Laatste reacties (28)