18

Afspraken rituele slacht op losse schroeven

Landbouwminister Bleker wil convenant met joodse en islamitische organisatie en slachterijen. Joodse organisaties willen nu niet tekenen

Een convenant over de rituele slacht dreigt er niet te komen. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) belooft al enige tijd verbetering van het dierenwelzijn bij onverdoofd slachten en zou hierover afspraken maken met religieuze organisaties. De Eerste Kamer zou dit convenant al eind mei ontvangen. Maar Joodse organisaties dreigen het nu te boycotten, zo meldt Trouw.

Bij het overleg zijn het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) betrokken. Het NIK is echter zeer ontevreden over de voorzitter van de wetenschappelijke commissie die het convenant moet toetsen, Ludo Hellebrekers, zo schrijft Trouw.

Hellebrekers is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierengeneeskunde (KNMvD). Vanuit die functie heeft hij eerder laten weten dat de discussie over ritueel slachten zijn inziens over dierenwelzijn gaat en niet over de vrijheid van geloofsbelevenis, noch over de interpretatie van religieuze wetten of voorschriften.

Ronnie Eisenmann,voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam: “Vanaf het begin hebben wij aangeven dat Hellebrekers als voorzitter van de commissie voor ons onacceptabel is. Ik vertrouw hem deze zaak niet toe. Maar Bleker blijft maar vasthouden aan Hellebrekers.”

Het ministerie van landbouw zegt Hellebrekers te hebben gevraagd als hoogleraar anesthesiologie. Zij wijzen er op dat er ook een hoogleraar klinische neurofysiologie in de commissie zit, Hilbert Kamphuisen, die meent dat de rituele onverdoofde slacht zeer diervriendelijk plaatsvindt.

Trouw: Convenant rituele slacht wankelt

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)