23

Aftreden of afgezet worden, Morsi moet beslissen

Ultimatum Egyptische leger aan Morsi loopt om 17 uur af ... Staatskrant voorspelt militaire coup ... Facebook legerleiding spreekt van 'de laatste uren'

Het laatste uur van het bewind van de Egyptische president Morsi lijkt letterlijk geslagen te hebben, als woensdag om 17 uur de deadline van de legerleiding verstrijkt. Als Morsi voor die tijd nog niet vrijwillig is afgetreden, volgt een militaire coup. Dat schrijft de Egyptische staatskrant al-Ahram woensdagmorgen. Morsi heeft het ultimatum, dat maandag door de legerleiding werd uitgevaardigd, dinsdagavond publiekelijk verworpen, met een verklaring via Twitter:

President Mohamed Morsi bevestigt zijn grondwettelijke legitimiteit en verwerpt elke poging om die te ondergraven en vraagt de intrekking van het dictaat van het leger.

Na het statement van Morsi, verklaarden de leiders van het Egyptische leger op Facebook klaar te zijn voor de strijd. Een bericht getiteld ‘De laatste uren’ wordt algemeen beschouwd als een waarschuwing aan het adres van Morsi:

Wij zijn bereid ons bloed te offeren om Egypte en zijn bevolking te beschermen tegen wie dan ook, terrorist, extremist of dwaas.

Een militaire bron van Reuters weerspreekt de berichtgeving over een op handen zijnde coup, gevolgd door de installatie van een driekoppige overgangsregering. De bron verklaarde dat het leger waarschijnlijk eerst in overleg zou treden met politieke, sociale en economische kopstukken.

Ongeacht of Morsi nu wel of niet uit zijn ambt wordt gezet om 17 uur, gaat niemand er vanuit dat de president vanavond nog reële macht bezit. De feitelijke macht is en blijft in handen van het Egyptische leger. Op dit moment – woensdagmiddag 3 juli – zou de Egyptische legerleider Al-Sisi in beraad zijn met oppositieleider ElBaradei.

cc-foto: Moud Barthez en Jonathan Rashad

Geef een reactie

Laatste reacties (23)