Laatste update 22:50
44

Agent die Afro-Amerikaan doodschoot gaat vooralsnog vrijuit

Vorig jaar april schoot in de Verenigde Staten agent Michael Slager een ongewapende zwarte man dood. Het voorval werd op beeld vastgelegd door een voorbijganger. In de video is heel duidelijk te zien dat de Afro-Amerikaanse man – met zijn rug naar de agent toe – wegrent. Desondanks besluit de agent de man tot vijf keer toe te beschieten, met de dood als gevolg.

Hoewel de beelden niets aan de verbeelding overlaten, gaat Slager vooralsnog vrijuit. Maandag is het proces nietig verklaard, omdat de jury niet unaniem tot een besluit kon komen. Slager werd in eerste instantie aangeklaagd voor moord, maar de jury mocht zich van de rechter ook buigen over de vraag of er sprake was van doodslag. Ten minste één jurylid was – ondanks de videobeelden – niet overtuigd. Dat jurylid vond dus dat er sprake was van ‘redelijk gebruik van geweld’ door de agent bij het doodschieten van de ongewapende Scott. De officier van justitie heeft al duidelijk gemaakt een nieuw proces aan te zullen spannen.

De vijftig jarige Walter Scott uit North Charleston werd in april 2015 door de politie staande gehouden omdat zijn auto een kapot achterlicht had. Volgens de agent zou hierna een vechtpartij zijn ontstaan, waarbij Scott hem zijn taser afhandig zou hebben gemaakt en de agent zich genoodzaakt voelde hem neer te schieten. Dankzij het videobeeld werd kort hierop duidelijk dat de verklaring van de agent niet klopt en werd hij aangeklaagd voor moord.

In de Verenigde Staten worden jaarlijks honderden burgers door agenten doodgeschoten. Zelden wordt één van de agenten vervolgd.

Lees ook op Joop: Ancilla van de Leest: Doodstraf voor een kapot achterlicht

The Guardian: Walter Scott shooting: mistrial declared in case against former police officer

Geef een reactie

Laatste reacties (44)