25

Agent die Rishi doodschoot vervolgd

Justitie: Politieagent handelde niet volgens schietinstructies 

De politieagent die op 24 november in Den Haag de 17-jarige Rishi doodschoot, wordt vervolgd voor doodslag. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag woensdag bekendgemaakt.

De 17-jarige Rishi uit Den Haag werd in de vroege ochtend van 24 november 2012 doodgeschoten door de politie op station Hollands Spoor. De politie was gealarmeerd omdat Rishi in een wachtruimte een man zou hebben bedreigd. Drie agenten, twee in uniform en één in burger, benaderden Rishi op een van de perrons. Bij het zien van de agenten zette Rishi het op een lopen.

De Volkskrant schrijft woensdag dat op camerabeelden te zien is hoe een van de agenten in uniform van een afstand van ongeveer 16 meter schiet op de wegrennende Rishi, terwijl hij zelf ook half aan het hollen is.

Deze agent heeft volgens het OM gezegd dat hij op de benen heeft gemikt. De kogel raakte Rishi echter in de hals. Het OM zegt dat het de vraag is of de agent wel heeft gehandeld naar wat hij heeft geleerd, namelijk dat je moet schieten vanuit een stabiele houding.

Moord
De ouders van Rishi deden in december aangifte van moord, dan wel doodslag of dood door schuld. Advocaat van de familie Michel van Stratum wilde met name dat er een onderzoek zou komen naar de melding van bedreiging. Agenten zouden gemeld hebben dat Rishi met een vuurwapen op het station zou rondlopen en een man zou hebben bedreigd. Later bleek dat de jongen helemaal geen vuurwapen bij zich had.

Van Stratum deed namens de familie ook aangifte van het lekken van informatie door de politie. In de media verschenen al snel allerlei verhalen over Rishi die niet kloppen. Justitie maakte de jongen onterecht verdacht door de stellen dat hij een avondklok had en überhaupt op dat tijdstip niet op het station had mogen zijn. Ook zou Rishi vervolgd worden voor een steekpartij, wat ook niet bleek te kloppen.

Volkskrant: Agent die Rishi doodde vervolgd voor doodslag

Eerder bij Joop: Ouders Rishi doen aangifte van moord/Justitie maakte Rishi onterecht verdacht

Geef een reactie

Laatste reacties (25)