Laatste update 21 april 2017, 16:10
184

Franse regering bijeen voor crisisoverleg na terreuraanslag Parijs

Update vrijdag 21 april, 8.30 uur
Vrijdagochtend heeft de Franse president Hollande zijn ministers bijeengeroepen voor een crisisoverleg over de aanslag van donderdagavond in Parijs. Over de identiteit van de dader, die zelf om het leven kwam, zijn officieel nog geen mededelingen gedaan.

De aanslag is inmiddels opgeeist door terreurbeweging Islamitische Staat. Zij zouden de dader hebben geïdentificeerd als “Abu Yussuf de Belg”. Persbureau AFP weet vooralsnog alleen te melden dat de dader een bekende was van de Franse politie. De man is in 2005 veroordeeld wegens een poging tot moord op politieagenten. Dat vond plaats in 2001, toen hij gewapend in een gestolen auto reed. Na een aanrijding probeerde hij te voet de politie te ontvluchten, daarbij schoot hij op de achtervolgende agenten en raakte twee van hen in de borst. Enkele dagen later verwondde hij nog een agent die hem uit zijn cel haalde.

In februari van dit jaar werd de man opnieuw gearresteerd op verdenking van het beramen van een aanslag op politieagenten, maar moest toen wegens gebrek aan bewijs weer worden vrijgelaten.

Update 09.30
De politie in Frankrijk maakt jacht op een tweede verdachte van de schietpartij. Dat heeft een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. De Belgische veiligheidsdiensten hebben de man geïdentificeerd en de Franse autoriteiten gewaarschuwd.

Foto van Antwerpenaar zijnde ‘tweede verdachte’ ten onrechte op sociale media verspreid
Op sociale media doet de foto de ronde van een Antwerpenaar, Youssof E.O., die de tweede verdachte zou zijn. De man wordt door de politie gezocht in een ander dossier, dat niet aan terrorisme is gelinkt, en zegt niet betrokken te zijn bij de aanslag op de agenten in Parijs. De man heeft een alibi, hij was donderdagavond bij een raffinaderij in Antwerpen, aldus zijn advocaat. Bovendien staat hij niet bekend als geradicaliseerd. E.O. heeft zich inmiddels met zijn advocaat bij de politie in België gemeld.

Update 16.00
De dader is volgens de Franse politie de Fransman Karim C. uit de Parijse voorstad Chelles. C heeft afgelopen februari nog vastgezeten op verdenking van het bijeenzoeken van wapens ‘om politieagenten te vermoorden’, aldus France Info. Omdat er te weinig bewijs was is hij weer vrijgelaten. C. is bovendien in 2015 nog veroordeeld tot 15 jaar cel. Hij had na een aanrijding met een burgerauto van de politie het vuur geopend op een agent. Op het politiebureau verwondde hij twee dagen laten een andere agent met zijn eigen wapen. C. kwam in 2007 vervroegd vrij.

Eerder:
Donderdagavond is op de Champs-Élysées een agent bij een vuurgevecht om het leven gekomen. Een andere agent raakte gewond. De schutter is doodgeschoten. Dat melden diverse Franse media. Het gebied rond de Champs-Élysées is compleet afgezet. Het is nog onduidelijk of er ook andere gewonden zijn gevallen of wat er precies is gebeurd.

Coming back from a run, Champs Elysées is a mess.. #paris pic.twitter.com/CTwRuqDCAQ

Zondag vindt in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Om aanslagen rond de stembusgang te voorkomen zijn er 50.000 extra beveiligers ingezet, nadat afgelopen dinsdag twee mannen zijn aangehouden in Marseille die van plan waren een aanslag te plegen. Of het vuurgevecht iets te maken heeft met mogelijke terreur, of een afrekening in het criminele circuit, is vooralsnog niet duidelijk.

Update 21.45
Persbureau Reuters meldt dat er twee schutters zouden zijn geweest. Zeker één van hen is gedood. Het metrostation Franklin Roosevelt, nabij de Arc de Triomphe, is afgesloten. Ook het metrostation George B en Champs-Elysees-Clemenceau zijn afgesloten.

Déploiement de police avec boucliers pare-balles rue de Miromesnil #Paris rumeurs d’un coup de feu sur les Champs-Élysées pic.twitter.com/41UIaHWUXu

Update 21.50
Persbureau Reuters meldt dat de politie uitgaat van een mogelijke poging tot een terroristische aanslag.

Update 21.58
De politie heeft bekend gemaakt dat de agent is doodgeschoten op het moment dat hij in zijn politieauto bij een rood stoplicht stil stond. De auto van de schutter staat er nog.

Update 22.00
Persbureau Reuters meldt nu dat drie verschillende politiebronnen niet uitsluiten dat het om een gewapende overval zou kunnen gaan. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het te vroeg is om een motief vast te stellen. NRC Handelsblad schrijft:

Volgens een ooggetuige stapte een man uit een auto en begon met een kalasjnikov op de agenten te schieten die een metrostation beveiligden bij de Champs-Élysées. De schutter zou twee handlangers gehad hebben. Het is onduidelijk waar zij zich bevinden.

Update 22.20
Volgens Reuters is de man die is doodgeschoten een bekende van de Franse geheime dienst. Ook schrijft het persbureau dat er opnieuw op de Champs Élysées is geschoten. Volgens het persbureau zou een tweede politieagent nu aan zijn verwondingen zijn omgekomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dit nieuws nog niet bevestigd, maar spreekt nog van één overleden agent en twee zwaar gewonde agenten.

Update 22.50
Er heeft geen tweede schietpartij plaatsgevonden op de Champs Élysées.

Update 23.20
De Franse president François Hollande heeft inmiddels een verklaring gegeven. Hierin zegt hij dat de autoriteiten ervan overtuigd zijn dat het om een terroristische aanslag gaat. Hollande kan de dood van één agent bevestigen, twee andere agenten zijn gewond. Bij de aanval zouden meerdere schutters betrokken zijn geweest.

Geef een reactie

Laatste reacties (184)