16

Agent moet vaker gewapend op straat

Korpschef Bouman wil dat agenten zoveel mogelijk hun wapen gaan dragen vanwege de terreurdreiging

Politiemensen die een vuurwapen hebben, moeten dat ‘waar en wanneer mogelijk uit voorzorg’ altijd gaan dragen.

Dat schrijft het Parool maandag naar aanleiding van een memo van Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie. Tot nu toe zijn agenten vrij in het bepalen of ze hun dienstwapen mee naar huis nemen of niet, maar Bouman adviseert ze nu vanwege de terreurdreiging altijd hun wapen bij zich te dragen als ze werken, ook als dat niet op straat is.

In de memo schrijft Bouman ook dat agenten die in uniform naar hun werk gaan, zelf mogen bepalen of ze dat blijven doen. Dit in tegenstelling tot wat de legerleiding eerder dit jaar had voorgeschreven aan het defensiepersoneel, namelijk dat ze beter niet meer in uniform met het openbaar vervoer konden reizen.

De korpschef wijst de medewerkers van de politie op hun eigen verantwoordelijkheid. Zo staat in de memo dat agenten ‘in deze onvoorspelbare dagen’ rekening moeten houden met alle scenario’s. Bouman: ‘Laat u echter niet meeslepen door emoties. Let goed op uzelf en elkaar. Voorkom en bestrijd de uitwassen die burgers en de overheid kunnen bedreigen.’

Geen paniek, wél meer waakzaamheid
Hoewel er geen reden is voor paniek, is een aanslag op een stad als Amsterdam ‘voorstelbaar’ aldus Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. Daarom is er in de vier grote steden inmiddels een ‘verhoogde waakzaamheid’ met extra toezicht op de drukkere locaties waaronder ook plekken als Joodse instanties en het Anne Frank Huis. Daar staat nu al maanden een bewakingshuisje.

CC foto: Nico1959

Geef een reactie

Laatste reacties (16)