44

Agent schiet zwarte man dood, jury beslist: 4 dollar schadevergoeding

De nabestaanden van een zwarte man die door een hulpsheriff in Florida is doodgeschoten, hebben van de rechtbank een schadevergoeding gekregen van 4 dollar: 1 dollar voor de weduwe als tegemoetkoming in de uitvaartkosten, en 1 dollar voor elk van de drie achtergebleven kinderen. Het bedrag dat uiteindelijk werd uitgekeerd? 4 cent.

Op 14 januari 2014 kwamen agenten af op een klacht over geluidsoverlast. De klacht was ingediend door een vrouw die haar kind van een nabijgelegen school had opgehaald en vond dat de muziek uit de garage van Gregory Vaughn Hill te hard stond. De agenten klopten op de garagedeur, Hill deed open, maar sloot die ook direct weer toen hij zag dat het politieagenten waren. De agenten aarzelden niet en openden direct het vuur. Door de deur heen raakten zij Hill tweemaal in de buik en eenmaal in het hoofd. Vier uur later arriveerde de mobiele eenheid om de deur open te breken, Hill was toen al dood. Een van de dochters van Hill zag vanaf de overkant van de straat alles gebeuren.

Volgens de agenten openden zij het vuur omdat Hill gewapend was. Onderzoek wees uit dat Hill inderdaad in het bezit was van een pistool – iets waar Hill op zijn eigen terrein volgens de Amerikaanse wet alle recht toe had – maar dat deze niet geladen was én in de achterzak van Hill zat. Hills moeder spande een rechtszaak aan omdat de agenten haar zoons grondwettelijke rechten hadden geschonden met de dood tot gevolg. Daarbij werd de rechtbank ook gevraagd om een schadevergoeding voor Hills weduwe en drie kinderen.

Na een rechtszaak die ruim twee jaar voortsleepte bepaalde de jury dat de hulpsheriff die het dodelijke schot had gelost geen buitensporig geweld had gebruikt, maar slechts ‘licht nalatig’ was geweest. Dat in het bloed van Hill alcohol was aangetroffen gaf voor de jury de doorslag om te bepalen dat hij zijn dood aan zichzelf te wijten had, waardoor een vergoeding van 4 dollar ‘voldoende’ was. Vanwege het oordeel dood door eigen schuld hoefde het korps daarvan uiteindelijk maar 1 procent te betalen, oftewel 4 cent.

Politieagenten van het sheriffkorps hebben laten weten verguld te zijn met de uitkomst. ‘We zijn blij dat dit moeilijke en tragische incident is afgesloten,’ schreven ze afgelopen week op Facebook. ‘We waarderen de tijd die de jury erin heeft gestoken en we wensen iedereen het beste.’

‘Hartverscheurend,’ noemt Hills weduwe de beslissing. Datzelfde zegt de advocaat van de familie John Phillips:

Waar was die 1 dollar voor nodig? Dat deed het meeste pijn. Dat de pijn van een zwart kind slechts een dollar waard is, is nu precies de benarde situatie waarin Afro-Amerikanen zich bevinden. Dit laat zien dat zwarte levens er niet toe doen.

De familie van Hill heeft inmiddels laten weten niet op te geven en in hoger beroep te gaan. ‘Ik zal doorvechten tot er gerechtigheid komt,’ zegt Hills weduwe tegen de New York Times. ‘Dat is de enige manier om rust te vinden.’

Foto: GoFundMe-pagina Gregory Hill

Geef een reactie

Laatste reacties (44)