Laatste update 13:56
24

Amerikaanse agent die ‘alleen zwarte mensen doodschiet’ ontslagen

Een politieagent uit de Amerikaanse staat Georgia is ontslagen, nadat videobeelden uitlekten van een verkeerscontrole. Op de video is te horen hoe de vrouwelijke passagier zenuwachtig is door de controle, waarna de agent haar geruststelt door te zeggen: ‘wij schieten alleen zwarte mensen dood’. De controle vond in juli vorig jaar plaats, maar de beelden kwamen afgelopen week pas naar buiten.

Tijdens de controle probeert de agent de vrouw in de auto zover te krijgen dat ze haar handen laat zakken. Dat durft ze niet, zo zegt ze, want ze heeft ‘te veel videobeelden van de politie gezien.’ ‘Maar je bent niet zwart,’ antwoordt de agent. ‘Je weet toch dat we alleen zwarte mensen doodschieten?’ ‘Oh ja,’ zegt de vrouw dan instemmend.

Het incident vond plaats in dezelfde maand dat de zwarte Amerikanen Alton Sterling en Philando Castile werden doodgeschoten door politieagenten. Nadat het lokale tv-station WSB afgelopen week lucht kreeg van wat er bij de verkeerscontrole had plaatsgevonden, maakten zij er melding van bij het korps. Daarop besloot de politie de beelden vrij te geven en een onderzoek te starten.

Eerder al had de politiechef gezegd kritisch naar de beelden te zullen kijken, maar dat de agent in kwestie ‘zeker geen racist’ is. De opmerkingen zouden sarcastisch bedoeld zijn, zo luidde het verweer van de advocaat van de agent. Dat kan wellicht zo zijn, maar desalniettemin is nu besloten dat de opmerkingen te ernstig zijn om de agent in functie te houden.

‘De opmerkingen zijn onvergeeflijk en ongepast,’ heeft de politiechef nu laten weten. ‘Ik weet niet wat er in zijn (Abbott, de bewuste agent, red.) hart omgaat, maar ik weet wel wat er uit zijn mond kwam.’

Bron: NBC

Geef een reactie

Laatste reacties (24)