183

‘Agenten moeten sneller schieten’

Raad van Korpschefs wil dat agent desnoods in benen schiet of waarschuwingsschot lost... Agenten wordt dit jaar geleerd sneller te schieten... Ook trainingen in 'school-shootings'...

Agenten worden dit jaar getraind om sneller naar hun wapen te grijpen. ‘Vroeger waren we terughoudend met geweld. Nu zeggen we: trek eerder je vuurwapen en dreig ermee, vuur desnoods een waarschuwingsschot af’, zegt een woordvoerder van de Raad van Korpschefs in De Volkskrant.

Volgens korpschef Steendijk van Zuidoost-Brabant moet de politie daadkrachtiger optreden en daar hoort vaker schieten bij. Als een waarschuwing onvoldoende werkt, moet er desnoods in de benen geschoten worden, zo stelt Steendijk:

Als dat onvoldoende werkt, schiet je desnoods in de benen. Zo voorkom je dat je in een noodweersituatie belandt.

Agenten wordt nu geleerd om niet langer toe te kijken en af te wachten als er iets is gebeurd. In Twente wordt er ook getraind op zogenaamde ‘school shootings’. Daarvoor is een speciale ‘amoktraining’ ontwikkeld.

“De amoktraining betekent een ommezwaai bij de Nederlandse politie”, zegt Siemen Albada in De Volkskrant. Hij is bij het Twentse korps verantwoordelijk voor de politietrainingen. “Vroeger zei de agent: oh, het wordt spannend. We trekken een lintje, blijven daarachter staan en wachten op het goedbewapende aanhoudingsteam.” Nu moeten de eerste agenten die ter plekke zijn naar binnen. Twentse agenten trainen om voorbereid te zijn op een mogelijke ‘school shooting’. “Na ervaringen in het buitenland en in Alphen aan den Rijn zeggen we: je moet zo’n school in en de schutter uitschakelen.”

De Volkskrant: Agent moet sneller naar wapen grijpen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (183)