37

Agnes Jongerius tweede op PvdA-lijst Europees parlement

Video: Haalt ze meer voorkeurstemmen dan lijsttrekker Paul Tang?

De PvdA zet voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius tweede op de kandidatenlijst voor het Europees parlement. Dat onthulde P&W redacteur Peter Kee in De Nieuws BV, het lunchprogramma van BNN-VARA op Radio 1. De lijst, met aan het hoofd oud-Kamerlid Paul Tang, wordt donderdag officieel gepresenteerd


Kee, die zich baseert op bronnen binnen de PvdA, stelt ook dat de tegenkandidaten van Tang, niet of laag op de lijst terecht zijn gekomen.

Agnes Jongerius werd eerder genoemd als mogelijke lijsttrekker van de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Ook was ze in de race voor het burgemeesterschap van Utrecht.

Jongerius was van 2005 tot 2012 voorzitter van de vakbond FNV. Ze verricht nu parttime onderzoek aan de Universiteit Utrecht en is daarnaast onder meer commissaris bij PostNL.

Met de toevoeging van Jongerius kiest de PvdA voor een ‘stevige’ lijst voor het Europees parlement. Helemaal zonder risico is dat niet. Het is goed mogelijk dat Jongerius vanwege haar bekendheid en als eerste vrouw op de lijst meer voorkeursstemmen haalt dan de lijsttrekker. Dat leidde bij de VVD eerder tot een explosieve situatie met de strijd tussen Rutte en Verdonk.

De huidige PvdA-fractie in het Europees parlement kende een reeks conflicten waarbij het zelfs tot een rechtszaak kwam tussen de partij en fractielid Judith Merkies. Zij werd deze maand uit de fractie gezet.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (37)