Laatste update 16:11
26

‘Kankerverwekkende pasta’s nog steeds te koop in supermarkten’

Een half jaar geleden deed minister Schippers een oproep aan supermarkten om de vervuiling van hun producten met de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH aan te pakken. Nu, een half jaar later, blijkt nagenoeg niets veranderd. Dat concludeert Foodwatch na eigen onderzoek.

foodwatch tabelFoodwatch onderzocht 12 huismerkproducten van Albert Heij, Jumbo, Aldi en Lidl. In negen van de geteste producten trof de stichting MOAH of MOSH aan. De vervuiling werd vooral gevonden in pasta’s als macaroni en tagliatelle.

Schippers deed eerder in antwoord op Kamervragen tot twee keer toe een oproep aan de supermarktketens om hun verantwoordelijkheid te nemen en voor veilige producten te zorgen. Dat lijkt tot op heden nagenoeg geen effect te hebben gehad.

Foodwatch schrijft over MOAH en MOSH:

MOAH wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn, terwijl MOSH ervan wordt verdacht weefselschade te veroorzaken […] Meer dan een half jaar na onze eerste test liggen er nog steeds sterk vervuilde producten in het winkelschap. De door de minister gewenste ‘eigen verantwoordelijkheid’ van bedrijven is ver te zoeken. De voedselindustrie waakt niet over onze gezondheid – deze wens van minister Schippers is naïef. De overheid hoort verantwoordelijkheid te nemen voor de volksgezondheid. foodwatch wil dan ook dat het kabinet hiertoe zo snel mogelijk veilige verpakkingen verplicht en residunormen opstelt.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (26)