Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ahed Tamimi in Israël veroordeeld tot acht maanden celstraf

  •  
21-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-03-21 om 17.40.55
Het Palestijnse tienermeisje Ahed Tamimi moet acht maanden een Israëlische cel in. Dat is de uitkomst van de rechtszaak die woensdag werd gehouden. Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft de 17-jarige Tamimi een schikking getroffen en schuld bekend aan vier gevallen van mishandeling.
Tamimi zit al sinds half december vorig jaar in gevangenschap. Tijdens een demonstratie in haar woonplaats Nabi Saleh op de Westelijke Jordaanoever tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, raakte een neef van Tamimi zwaargewond door een rubberen politiekogel. Tamimi reageerde op dat nieuws door twee Israëlische militairen die op dat moment op het erf van haar familie stonden te slaan en te schoppen. Dat werd gefilmd en de beelden ervan gingen in rap tempo de wereld over.
Hoewel de soldaten niet gewond raakten bij de schermutseling met het meisje, werd Tamimi gearresteerd en werd haar zware mishandeling, opruiing, het gooien van stenen en deelname aan ‘gewelddadige rellen’ ten laste gelegd. Een celstraf van tien jaar voor het tienermeisje dreigde.
Sinds haar arrestatie is Tamimi in Palestina uitgegroeid tot een verzetsheld. Het filmpje waarop te zien is hoe ze de soldaten te lijf ging, is miljoenen keren bekeken. Het was ook niet de eerste keer dat Tamimi van zich af beet. In 2012 probeerde ze al eens te verhinderen dat soldaten haar moeder arresteerden, hetzelfde deed ze iets later toen haar broer werd verdacht van stenengooien.
Bron: NRC / cc-foto: Alberto Hugo Rojas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.