19

Ahmed Aboutaleb krijgt tweede termijn als burgemeester

Minister Ronald Plasterk verlengt termijn Aboutaleb met zes jaar ... Rotterdamse burgemeester onder vuur wegens uitlatingen ... Marokkaanse Rotterdammers teleurgesteld in hun burgervader

Burgemeester Ahmed Aboualeb blijft zes jaar langer in Rotterdam, de stad die verscheurd wordt tussen aanhangers van Leefbaar Rotterdam en de PvdA. Bij Koninklijk Besluit heeft de eerste Marokkaans-Nederlandse burgemeester van Nederland zijn ambtstermijn verlengd zien worden op nadrukkelijk verzoek van de Rotterdamse gemeenteraad. Zijn huidige mandaat loopt in januari 2015 af.

Burgemeester Aboutaleb  ligt regelmatig onder vuur wegens zijn uitspraken over Marokkaanse Nederlanders in zijn stad en radicale moslims. Zo krijgt hij vanuit de eerste groep regelmatig het verwijt onderscheid te maken tussen verschillende groepen mensen in zijn stad.

Ook Leefbaar Rotterdam heeft lange tijd felle kritiek op hem gehad. Zo was de tweede politieke partij van de Maasstad ontevreden over zijn optreden tijdens de rellen in Hoek van Holland, en bracht een motie van wantrouwen in stemming maar hij overleefde deze. Nu groeit zijn populariteit, ook nadat hij een winkeldief in zijn kraag had gevat.

Vijf jaar geleden volgde Aboutaleb VVD-er Ivo Opstelten op als burgemeester. Hij was destijds staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet Balkenende IV.

Vanaf het moment dat Ahmed Aboutaleb de ambtsketen om zijn nek droeg, werd hij voor de uitdaging gesteld een draai in perspectief te maken. Als presentator bij de inmiddels failliete Nederlandse Moslim Omroep en Multiculturele Televisie Nederland (MTNL), bracht hij zaken voornamelijk vanuit religieus en cultureel perspectief voor het voetlicht. Hierna werkte hij als directeur bij het instituut voor multiculturele vraagstukken FORUM en als wethouder Sociale Zaken in Amsterdam, ten tijde van de moord op Theo van Gogh.

Bron: NOS Tweede termijn voor Aboutaleb

Geef een reactie

Laatste reacties (19)