10

Ai Wei Wei opgesloten in Peking

Chinese kunstenaar accepteert baan in Berlijn, maar mag Peking niet verlaten

De Chinese kunstenaar Ai Wei Wei, die onlangs drie maanden in de gevangenis zat, heeft een baan aangeboden gekregen als gastdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Berlijn. De kunstenaar heeft de baan geaccepteerd, maar mag Peking niet verlaten. Dat meldt dagblad de Trouw.

Eind juni werd Ai Wei Wei vrijgelaten door de Chinese autoriteiten onder de voorwaarde dat hij de Chinese hoofdstad een jaar niet mag verlaten. In een verklaring zegt de kunstenaar:

“Ik denk dat ik hier een jaar moet blijven en pas in juni volgend jaar in Berlijn aan de slag kan. Al weet ik niet zeker wat er gebeurt nadat dit jaar voorbij is. Ik heb de functie geaccepteerd, maar weet niet eens of ik kan gaan. Zelfs in China mag ik niet reizen.”

Berlijn toonde zich eerder solidair met de kunstenaar door flink te demonstreren tegen zijn gevangenschap.

In april verdween Ai Wei Wei achter slot en grendel. Chinese functionarissen verklaarden dat de kunstenaar belastingfraude had gepleegd, maar velen zagen het als een straf voor zijn kritiek op het communistische regime. Eind juni werd hij vrijgelaten, maar niet zonder een boete opgelegd te hebben gekregen van 1,8 miljoen dollar aan achterstallige betalingen.

cc-foto: Kempton

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (10)