Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ai Wei Wei opgesloten in Peking

  •  
14-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
357 keer bekeken
  •  
WeiWei_300_02.jpg
Chinese kunstenaar accepteert baan in Berlijn, maar mag Peking niet verlaten
De Chinese kunstenaar Ai Wei Wei, die onlangs drie maanden in de gevangenis zat, heeft een baan aangeboden gekregen als gastdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Berlijn. De kunstenaar heeft de baan geaccepteerd, maar mag Peking niet verlaten. Dat meldt dagblad de Trouw.
Eind juni werd Ai Wei Wei vrijgelaten door de Chinese autoriteiten onder de voorwaarde dat hij de Chinese hoofdstad een jaar niet mag verlaten. In een verklaring zegt de kunstenaar:
“Ik denk dat ik hier een jaar moet blijven en pas in juni volgend jaar in Berlijn aan de slag kan. Al weet ik niet zeker wat er gebeurt nadat dit jaar voorbij is. Ik heb de functie geaccepteerd, maar weet niet eens of ik kan gaan. Zelfs in China mag ik niet reizen.”
In april verdween Ai Wei Wei achter slot en grendel. Chinese functionarissen verklaarden dat de kunstenaar belastingfraude had gepleegd, maar velen zagen het als een straf voor zijn kritiek op het communistische regime. Eind juni werd hij vrijgelaten, maar niet zonder een boete opgelegd te hebben gekregen van 1,8 miljoen dollar aan achterstallige betalingen.
cc-foto: Kempton
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.