15

Ai Weiwei krijgt toch visum van Groot Brittannië

In eerste instantie werd het visum geweigerd wegens -niet bestaande- veroordeling. Nu is Groot Brittannië van gedachten veranderd

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei heeft alsnog een tijdelijk visum gekregen van de Britse ambassade in Peking, meldt BBC news vrijdag. Groot-Brittannië weigerde in eerste instantie om Ai Weiwei een visum voor een half jaar te verlenen, dat hij had aangevraagd om een expo op te bouwen. Het visum werd geweigerd omdat de kunstenaar een veroordeling uit 2011 niet had vermeld. Ai Weiwei werd hier echter nooit voor veroordeeld.

In september start een nieuwe solotentoonstelling in de Royal Academy of Arts. In 2011 trok de Chinese overheid het paspoort van Ai Weiwei in en zette hem 81 dagen vast. Hij werd echter nooit officieel beschuldigd of veroordeeld. Vorige week kreeg hij zijn paspoort terug.
De Britse overheid heeft Ai Weiwei toen gewaarschuwd, dat als hij bij een volgende aanvraag zijn -niet bestaande- veroordeling niet zou vermelden, hem gedurende tien jaar de toegang tot het land ontzegd kon worden. In eerste instantie weigerde de Briste overheid Ai Weiwei dus de toegang tot Groot Brittannië. Ai vochtt de beslissing aan en publiceerde zijn afwijzingsbrief op het internet, met resultaat dus. 

De redactie.be: Ai Weiwei voelt zich niet welkom in Groot-Brittannië

Geef een reactie

Laatste reacties (15)