2

Ai Weiwei leeft en is in goede gezondheid

Vrouw van Chinese kunstenaar en dissident mocht haar man kort bezoeken

De vrouw van Chinese dissident Ai Weiwei heeft haar man kort mogen bezoeken op een geheime locatie in de buurt van Peking. Dat meldt de New York Times. De kunstenaar werd begin april gearresteerd op de luchthaven in Peking. Sindsdien heeft niemand iets van hem gehoord en mocht hij geen contact met de buitenwereld.

Lu Qing, de vrouw van Ai Weiwei weet niet hoelang ze met haar man heeft gepraat, maar tegen een familievriend en advocaat zei ze dat het ‘kort’ was, maar dat hij er fysiek goed aan toe was. Ze maakte zich zorgen of haar man wel zijn medicijnen kreeg. Ai Weiwei is diabeet patiënt en heeft last van een hoge bloeddruk. Tijdens het gesprek vroeg de kunstenaar hoe het met zijn moeder en familie gaat, maar het gesprek vond onder toezicht plaats waardoor het alleen mogelijk was om over zijn situatie te praten.

Ai Weiwei wordt niet vastgehouden in een ziekenhuis of een gevangenis zoals eerder werd vermoed, maar in een huiselijke omgeving.

Hij was niet geboeid, droeg geen gevangeniskleren en hij heeft de mogelijkheid zich vrij te bewegen in de ruimte waar hij verblijft”, vertelt Lu Qing.

Critici menen dat de kunstenaar vast zit omdat de Chinese autoriteiten bang zijn dat de Arabische revoluties overslaan naar China. Ai Weiwei heeft zich in het verleden meerdere malen uitgesproken voor meer vrijheid op internet. Over de hele wereld hebben mensen gedemonstreerd tegen zijn gevangenname. De Chinese autoriteiten zeggen Ai Weiwei vast te houden op verdenking van het vernietigen van bewijsmateriaal tegen hem, het verspreiden van porno en belastingontduiking.

The New York Times: China Allows Dissident Artist’s Wife to Visit Him

Geef een reactie

Laatste reacties (2)