4

Aids is op zijn retour, maar niet onder jongeren

Aantal doden neemt af, maar niet in de leeftijdscategorie 10 - 19 jaar ... Daar neemt het aantal doden en besmettingen juist toe

Een kleine hoera is wel op zijn plaats nu Unicef dinsdag bekend maakt dat hiv en aids wereldwijd op de terugweg zijn. Een kleine hoera, want hoewel het aantal mensen dat aan aids sterft daalt in bijna alle leeftijdsgroepen, geldt dit niet voor jongeren tussen de 10 en 19 jaar. Binnen die groep loopt de sterfte juist op. Tijd voor een campagne die specifiek op deze groep gericht is, met onder meer een soap-opera.

Het VN-kinderfonds en een aantal zusterorganisaties hebben de campagne ALL IN gelanceerd, met een nieuwe strategie om besmetting van jongeren met hiv te voorkomen en jongeren met hiv en aids langer in leven te houden.

Aids is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren in Afrika en wereldwijd de tweede oorzaak. Dat terwijl wereldwijd het aantal aidsdoden tussen 2005 en 2013 met bijna 40 procent is afgenomen, met name dankzij de verbetering van de medische behandeling van volwassenen en jonge kinderen. Jongeren zijn lange tijd te veel genegeerd, zegt Craig McClure, hoofd Hiv/Aids bij Unicef. McClure:

De meeste jongeren met hiv hebben het virus via hun moeder gekregen. Ze zijn soms als kind wel behandeld maar daarna buiten beeld geraakt, of zelfs nooit gediagnosticeerd. En als ze dan eenmaal ziek bij de dokter komen, is het vaak te laat.

Maar niet alleen besmetting via de moeder is een oorzaak. In 2013 werd elke twee minuten een jongere met hiv geïnfecteerd, zegt McClure. En als jongeren onder de 15 jaar besmet raken, wordt slechts 23 procent behandeld, tegenover 37 procent van de volwassenen.

Vooral jonge meisjes zijn in Afrika, ten zuiden van de Sahara, de grootste probleemgroep. De Volkskrant schrijft hierover:

Tweederde van de 250 duizend nieuwe hiv-besmettingen in 2013 betrof meisjes, in Zuid-Afrika zelfs 80 procent. Meisjes zijn slachtoffer van sekse-gebaseerde ongelijkheid, kindhuwelijken en seksueel geweld. In sommige landen wordt 45 procent van de meisjes met geweld ontmaagd.

Met onder meer een soap-opera, in samenwerking met muziekzender MTV, moeten Afrikaanse jongeren nu geïnformeerd worden. Ook wordt er een platform opgericht waarmee jongeren via hun telefoon problemen kunnen melden met school of seks, waardoor data verzameld kan worden, maar jongeren ook actief benaderd kunnen worden.

cc-foto: Khym54

Geef een reactie

Laatste reacties (4)