4

Airbnb houdt gemeente zoet met toeristenbelasting

'Airbnb doet deze handreiking omdat er veel kritiek is. Het kost ze niets' ... Slaapkamerverhuurder kost de gemeente een half miljoen per jaar vanwege overlast en fraude

Amsterdam gaat als eerste gemeente van Nederland toeristenbelasting innen via Airbnb. Vanaf februari gaat de verhuursite 5 procent toeristenbelasting in rekening brengen bij Amsterdammers die hun woning verhuren via de website.

Het is de eerste belastingdeal van Airbnb buiten de VS, schrijft de Volkskrant. Airbnb zou nadrukkelijk toenadering hebben gezocht tot de gemeente, vanwege de kritiek en de klachten die binnenkomen over overlast en fraude.

Airbnb doet deze handreiking omdat er veel kritiek is. Het kost ze niets”, aldus Gert Jan Bakker van het onafhankelijk Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

Volgens Bakker heeft Airbnb beloofd beter samen te werken met de gemeente. Verhuurdergegevens worden vanwege privacyredenen niet verstrekt, maar wanneer de regels worden overtreden, worden die gegevens wel verstrekt. Vervolgens verwijdert Airbnb de verhuurder van de website voor een tijdsbestek van twee jaar. “Het is een stap in de goede richting”, aldus Bakker.

De gemeente houdt enkele miljoenen over aan de in rekening gebrachte toeristenbelasting. Daar tegenover worden echter ook al wat kosten gemaakt. Daarvan wordt onder andere acht man personeel betaald die illegale verhuur van sociale woningbouw moeten opsporen.

SP-wethouder Laurens Ivens zegt dat het gaat om een samenwerking ‘op basis van vertrouwen’. In de praktijk betekent het nog altijd dat de gemeente er alleen voor staat omdat gegevens van verhuurders niet gedeeld mogen worden.

Voor Airbnb is het niet de eerste belastingdeal. Eerder werden ook al in San Francisco en Portland vergelijkbare deals gesloten. De gemeente Amsterdam is intussen ook met andere verhuurderwebsites in gesprek voor vergelijkbare maatregelen.

Volkskrant: Airbnb int toeristenbelasting (Betaalde versie)

Geef een reactie

Laatste reacties (4)