13

Airbnb leeft Amsterdamse regels niet na, gemeente komt in actie

Omdat verhuurplatformen Airbnb, Booking.com en Expedia niet in staat zijn afspraken te maken over het naleven van verhuurregels, ziet de gemeente Amsterdam zich genoodzaakt zelf die regels te gaan handhaven. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens dinsdag schriftelijk aan de Amsterdamse gemeenteraad laten weten.

De verhuurregels in de stad houden in dat verhuurders hun woning niet vaker dan dertig dagen per jaar mogen verhuren. De platformen willen daar zelf geen actief beleid op voeren. Dat deed Airbnb vorig jaar nog wel toen de limiet nog zestig dagen was. De verhuursite blokkeerde advertenties automatisch wanneer de zestig dagen overschreden werden, maar stond het verhuurders wel toe gewoon een nieuwe advertentie te maken.

AT5 schrijft dat sinds de nieuwe regels op 1 januari zijn ingegaan, de gemeente nieuwe afspraken probeert te maken met de platformen. Volgens de wethouder is het hun taak verantwoordelijkheid te nemen ‘om Amsterdam te behouden als een prettige stad om te wonen en verblijven, waarbij woningen als woningen worden gebruikt en overlast wordt tegengegaan.’

Amsterdam wil ook dat het Rijk een landelijke registratieplicht voor verhuurders instelt en dat de Europese Commissie de vakantieverhuur van woningen aan banden legt. Tot die tijd zal de gemeente zelf extra handhavingsacties opzetten om overtreding van de regels tegen te gaan.

cc-foto: Rob Dammers

Geef een reactie

Laatste reacties (13)