36

Airbnb maakt van je huiskamer een restaurant

Nieuwe dienst tart alle regelgeving ... Gaan overheden dit toestaan? En zo nee, kunnen ze er wel iets tegen doen?

Veiligheidsvoorschriften, hygiëneregels en alcoholvergunningen. Airbnb heeft er een handje van dergelijke regelgeving aan de laars te lappen, dan wel buiten spel te zetten, en gaat daar nu nog een stap verder in. Het internetbedrijf dat van ieders huis een herberg maakt door woningen makkelijk op internet tijdelijk te huur aan te bieden probeert volgens hetzelfde systeem ook een restaurantservice uit.

Dinner in Barcelona
Airbnb werkt simpel, je maakt wat foto’s van je interieur, zegt voor hoeveel personen je het wilt verhuren en voor hoe lang. Aanvankelijk was het bedoeld als dienst voor mensen die zelf met vakantie gaan en ondertussen hun huis willen verhuren maar doordat het zo efficiënt werkt is het inmiddels een heuse concurrent voor hotels. Sommige overheden, zoals Amsterdam, proberen de dienst aan banden te leggen maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Nu breidt Airbnb het werkterrein uit. Reuters meldt dat het bedrijf in San Francisco experimenteert met een restaurantservice. Amateurkoks kunnen hun huiskamer omtoveren tot gelegenheidsrestaurant. In een proef die dinsdag begon werd onder meer voor 25 dollar een driegangenmenu aangeboden. Zoals gebruikelijk rekent Airbnb voor zichzelf provisie met als resultaat dat het bedrijf inmiddels een waarde heeft van 10 miljard dollar.

Het idee van maaltijden aanbieden door particulieren is niet nieuw. Zo stelt de internationaal opererende Nederlandse dienst Thuisafgehaald.nl particulieren in staat tegen betaling te koken voor ‘hun buren’. Maar net als bij de appartementenverhuur kan Airbnb ook in deze markt snel een de facto monopolie vestigen met een veel grotere impact. Zo wordt in Nederland onder meer de afname van het aanbod aan studentenkamers geweten aan de internetdienst.

Het is onduidelijk hoe het experiment zal uitpakken. Volgens de wet is het in San Francisco – en een groot deel van de rest van de wereld – verboden om zonder vergunning maaltijden te verkopen. De warendienst in de Californische stad kan boetes tot 3000 dollar uitdelen. Die worden opgelegd aan de particulier in kwestie, de dienst zelf gaat net als bij de kamerverhuur altijd vrijuit. Airbnb is een van de vele start-ups die met behulp van technologie tracht bestaande wetgeving irrelevant dan wel onpraktisch te verklaren, zoals bijvoorbeeld ook de taxidienst Uber die nu op 17 miljard wordt gewaardeerd en eveneens een wereldwijd monopolie aan het vestigen is.

cc-foto: Justin Pickard

Geef een reactie

Laatste reacties (36)