Laatste update 13:20
42

‘Airbnb schaadt A’dam: meer dan zesduizend woningen permanent verhuurd’

Laurens Ivens, SP-wethouder in Amsterdam met de portefeuille wonen, had in 2014 bij zijn installatie niet kunnen vermoeden wat hij zich met zijn portefeuille op de hals haalde. Dacht men in 2013 dat Airbnb van toegevoegde waarde zou zijn voor de stad, het tegendeel blijkt nu waar. In een interview met dagblad Trouw vertelt hij genoeg van het bedrijf te hebben; duizenden woningen in Amsterdam worden onttrokken aan de woningmarkt omdat ze permanent worden verhuurd aan toeristen en dat was nooit de bedoeling. De stad kampt al met een woningentekort, door de woningen permanent aan de huizenmarkt te onttrekken wordt deze nood alleen maar groter. Ivens:

In 2013 werd nog beleid ontwikkeld met het motto: ‘Airbnb zou mooi zijn want dan kunnen we de ruimte in Amsterdam optimaal benutten als de Amsterdammer op vakantie is.’ Nou: in mijn ogen heeft Airbnb Amsterdam enorm kwaad gedaan.

Het aantal woningen dat door Airbnb wordt onttrokken aan de woningmarkt is berekend door data-analisten Nico van Gog en Murray Cox; Ivens kan de cijfers niet bevestigen, maar erkent wel dat er sprake is van illegale verhuur. Daar wordt door de gemeente al tegen opgetreden, met bijvoorbeeld een digitaal rechercheteam dat illegale verhuurlocaties opspoort, met behulp van mystery guests en door het aantal dagen voor de verhuur te beperken tot maximaal zestig per kalenderjaar. Wie een woning verhuurt moet dat bovendien bij de gemeente melden, doe je dat niet en word je betrapt dan kun je een boete van 6000 euro krijgen.

Uit het onderzoek van Nico van Nog en Murray Cox blijkt dat er in Amsterdam 6.000 woningen zijn die illegaal worden verhuurd – dat wil zeggen meer dan zestig dagen per jaar. Ze komen tot die conclusie door middel van ‘scraping’, het verzamelen van data van de website Airbnb.

Ivens:

We hebben hier een woningtekort, de wachtrijen zijn gigantisch en de woningprijzen lopen alleen maar op. Ik wil voorkomen dat onze woningen worden weggekaapt en mensen er heel veel geld mee verdienen.

Trouw: ‘In mijn ogen heeft Airbnb Amsterdam enorm kwaad gedaan’
Trouw: Duizenden huizen in Amsterdam zijn blijvend bezet door toeristen

Cc-foto: Terekhova

Geef een reactie

Laatste reacties (42)