43

Airline weegt passagiers om ticketprijs te bepalen

Samoa Air rekent ticketprijs per kilo … Noorse hoogleraar: ticketprijzen op gewicht de toekomst

Inwoners op het eilandje Samoa betalen tegenwoordig een ticketprijs op basis van hun lichaamsgewicht. Reizigers betalen niet langer voor een stoel, maar een vaste prijs voor de totale kilo’s, lichaamsgewicht en bagage. De prijs varieert per route.

Samoa Air is vanaf 1 januari 2013 begonnen met passagiers op de weegschaal te zetten voordat ze het vliegtuig instappen. Samoa neemt de tweede plaats in op de wereldranglijst van volkeren met overgewicht. Ruim 90 procent van de bevolking is naar maatstaven van de Wereldgezondheidsorganisatie te dik.

De airline rekent verder geen extra kosten. De prijzen liggen tussen de 1 dollar (0,78 euro) per kilogram voor de kortste binnenlandse vlucht en de 4,16 dollar (3,24 euro) per kilogram voor de route van Samoa naar Amerikaans Samoa.

Passagiers zullen aangenaam verrast zijn wanneer ze hun ticketprijs vernemen”, zegt directeur van de Samoa Air Chris Langton. “Gezinnen doen er zeker hun voordeel mee  nu kinderen gewoon worden gewogen.” Hij omschrijft de nieuwe manier van prijsbepaling als “het systeem van de toekomst”.

Ook een Noorse hoogleraar pleitte vorige week voor een ticketprijs afhankelijk van het lichaamsgewicht van de reiziger. ‘Elke extra kilogram leidt tot meer brandstofverbruik, een grotere CO2-emissie en bijkomende kosten’, aldus de onderzoeker.

Volkskrant: Airline weegt nu al passagiers om ticketprijs te bepalen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)