46

AIVD beschuldigd van ‘homofobe agenda’

Homoseksuele ambtenaar topfunctie geweigerd wegens vriendschap met Balinese moslim

De AIVD heeft verhinderd dat de 60-jarige Brabantse officier van justitie Johan van Vreeswijk een functie bij de EU kreeg. De veiligheidsdienst wilde geen goedkeuring verlenen omdat Vreeswijk een niet-seksuele vriendschap heeft met een jonge moslim op Bali. De weigering werd na protest herzien.

NRC Handelsblad onthult de bizarre praktijk van de AIVD:

Van Vreeswijk kwam in 2013 in aanmerking voor de vertrouwensfunctie Head Rule of Law Reform bij EUPOL (Europese politiemissie) in Afghanistan. De AIVD deed een veiligheidsonderzoek, waarbij Van Vreeswijk vertelde over de bewuste vriendschap. Bij gebrek aan een samenwerkingsovereenkomst met collega’s in Indonesië kon de AIVD geen informatie opvragen. Daarop weigerden de dienst en het ministerie clearance want er waren „onvoldoende gegevens” om „alle veiligheidsrisico’s uit te sluiten”.

UntitledDe Raad van State heeft zich over de kwestie gebogen en oordeelt dat de veiligheidsdienst fout heeft gehandeld. De gedupeerde eist een schadevergoeding en een benoeming in een soortgelijke functie. Hij noemt de dienst “een conservatieve wittemannen-organisatie die tegenover hem een vijandige en schofferende houding heeft aangenomen” en die er een “homofobe agenda” op na houdt.

cc-foto: – kat- 

Geef een reactie

Laatste reacties (46)