18

AIVD breidt activiteiten in buitenland uit

Meer afluisteren en geheime operaties in strijd tegen terrorisme en verspreiding van massavernietigingswapens, zegt hoofd AIVD Bouman

De AIVD gaat meer in het buitenland spioneren. De geheime dienst gaat meer afluisteren, maar er zullen ook meer geheime operaties worden uitgevoerd door agenten van de dienst. Dat heeft het hoofd van de AIVD, Gerard Bouman, vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van het jaarverslag.

Voorwaartse verdediging noemt de dienst deze nieuwe strategie om onder andere terrorisme te bestrijden. Volgens Bouman komt de dreiging voor de nationale veiligheid namelijk in toenemende mate uit het buitenland. De dreiging van jihadistische netwerken in Nederland, zoals de Hofstadgroep, is daarentegen afgenomen. Dit meldt de NOS dinsdag.

Maar de strategie van voorwaartse verdediging is ook bedoeld ook voor andere taken van de inlichtingendienst, zoals het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens. “Als je weet waar Iran behoefte aan heeft voor zijn nucleaire programma kan je daar alerter op zijn”, meent Bouman.

De nieuwe werkwijze moet de AIVD ook minder afhankelijk maken van andere, bevriende inlichtingendiensten. Dat was de kritiek van de commissie-Davids die de aanloop tot de oorlog in Irak onderzocht.

Het geld voor de nieuwe buitenlandse operaties moet het hoofd van de AIVD binnen zijn huidige budget zien te vinden. Met het oog op crisis zit een verhoging er niet in.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (18)