39

AIVD deelt namen mogelijke Syriëgangers met Turkije

Maar 'Turkse wil om effectief op te treden ontbreekt'

De inlichtingendienst AIVD heeft aan Turkije ruim honderd namen gegeven van potentiële Syriëgangers uit Nederland. De Turken zeggen deze mensen te zullen oppakken en uitzetten als ze worden gevonden.

Dat meldt de Volkskrant. De Europeanen die zich willen aansluiten bij een van de opstandige groepen in Syrië, reizen daar vaak via Turkije heen. Het zijn er momenteel naar schatting 11.000. Bronnen bij de Turkse politie zeggen dat ze van verschillende landen lijsten met potentiële Syriëgangers hebben ontvangen en dat mensen op die lijsten zullen worden geweigerd.

Maar Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme aan de Universiteit van Leiden, constateert dat bij de Turken de wil om effectief op te treden ontbreekt:

Turkije zou veel meer kunnen doen tegen de jihadisten. De Turken zouden een strook langs de grens met Syrië tot gesloten gebied kunnen verklaren. Wie dat gebied in wil, moet eerst uitleggen wat hij van plan is.

De Turkse regering heeft zich de afgelopen tijd redelijk coulant opgesteld tegenover de groepen die het regime van de Syrische president Assad bestrijden, met wie de Turken niets op hebben. Binnen de conservatieve vleugel van de islamitische Turkse regeringspartij AKP bestaat bovendien sympathie voor bewegingen als het islamistische Al-Nusra.

De Turkse oppositiepartij CHP presenteerde vrijdag bovendien een document waaruit zou blijken dat de Turkse inlichtingendienst ook actief steun heeft verleend aan Al-Nusra strijders, die verbleven in gastenvertrekken van het Directoraat voor Geloofszaken.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)