Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AIVD en MI5 staken samenwerking Oostenrijkse diensten wegens banden Kremlin

  •  
10-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
38575612285_8a9a90cb65_z
De AIVD deelt vrijwel geen informatie meer met de Oostenrijkse binnenlandse veiligheidsdienst BVT en zou het contact zo goed als verbroken hebben, dat meldt de Oostenrijkse krant Der Standard. Reden daarvoor zijn de nauwe de banden die de extreemrechtse regeringspartij FPÖ onderhoudt met het Kremlin. Ook de Britse geheime dienst MI5 werkt om die reden niet langer wezenlijk samen met Oostenrijkse diensten, bevestigt het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz aan Reuters.
In Oostenrijk regeert sinds eind 2017 een coalitie van de conservatieve ÖVP en de extreemrechtse FPÖ. De partij werd opgericht door oud-nazi’s en komt regelmatig in het nieuws met antisemitische en/of racistische schandalen. De FPÖ tekende in 2016 een officieel vriendschapsverbond met Verenigd Rusland, de partij van president Poetin. De samenwerking werd niet stopgezet toen de FPÖ in de regering kwam.
De FPÖ is weliswaar niet de grootste partij in de coalitie, maar levert wel de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken die over de veiligheidsdiensten gaan. Vorig jaar maart werd een politie-inval gedaan bij inlichtingendienst BVT , waarbij documenten uit een onderzoek naar extreem-rechtse groeperingen in beslag werden genomen. Volgens Oostenrijkse media vond de inval plaats op initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.