77

‘AIVD frustreert onderzoek MH17’

Update: AIVD ontkent NOS-berichtgeving ... Geheime dienst weet meer dan het wil vrijgeven ... Onderzoek OM en politie wil maar niet vlotten

Het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 vorig jaar wil maar niet vlotten. Volgens politie en justitie zou de inlichtingendienst AIVD het onderzoek frustreren door informatie achter te houden. Dat schrijft de NOS op basis van informatie van betrokkenen.

Updates onderaan

Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17 neer. Een groot onderzoek moet uitwijzen wie de verantwoordelijken zijn voor de ramp en strafrechtelijke vervolging mogelijk maken. Maar, zo schrijft NOS op basis van gesprekken met betrokkenen, het onderzoek verloopt niet bepaald soepel. De waarheid achterhalen is lastig, omdat de AIVD informatie achterhoudt.

NOS schrijft zelfs dat betrokkenen vermoeden dat de politiek er alle belang bij heeft dat er geen strafzaak tegen de verantwoordelijken komt. NOS:

Het OM en de politie willen opsporen en hebben daarvoor informatie van de AIVD nodig. Maar de geheime dienst frustreert het onderzoek in de ogen van een deel van het OM en politie continu, zich beroepend op wetgeving en regels.

Dat de AIVD informatie achterhoudt, bemoeilijkt het onderzoek erg, aldus de bronnen. Binnen het onderzoeksteam vraagt men zich af of hoe gemotiveerd de politiek echt is om de daders voor de rechter te brengen.

Wat in ieder geval al duidelijk is, is dat MH17 neergehaald is door een Buk-raket, die vanaf een Russische installatie is afgevuurd, hoogstwaarschijnlijk door Russische militairen.

Volgens de NOS zijn er sterke aanwijzingen dat de Russische geheime dienst het onderzoek probeert te beïnvloeden. De geheime dienst zou proberen in te breken in de computersystemen van politie en OM, aldus NOS.

Premier Rutte beloofde eerder niet te zullen rusten voordat de daders van de ramp, waarbij 193 Nederlanders om het leven kwamen, berecht zijn. In totaal vielen er 298 doden.

Nabestaanden van de slachtoffers kunnen deze week de wrakstukken van het vliegtuig bekijken op vliegbasis Gilze-Rijen. In groepen krijgen ze een rondleiding.

Update 20.45

De AIVD zegt in een verklaring dat er niets waar is van de NOS-berichten. Dat schrijft de NOS nu zelf:

In een gezamenlijke reactie spreken het OM, de politie en de AIVD de bronnen tegen. “De samenwerking binnen het MH17-onderzoek is goed”, laten ze weten. “Vanaf het begin van het onderzoek is informatie gewisseld. Twee officieren van justitie hebben toegang tot de informatie van de AIVD en ook die zeggen dat er geen informatie wordt achtergehouden.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (77)