Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AIVD: geen bewijs voor IS-strijders onder vluchtelingen

  •  
24-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
aivd300_kopie.jpg
Volgens Bibi van Ginkel, terrorisme-expert van Clingendael kiezen terroristen liever de weg van de minste weerstand
De AIVD heeft geen signalen ontvangen dat de Islamitische Staat (IS) of andere terreurgroepen als vluchtelingen Europa proberen binnen te komen. Dit meldt de Volkskrant donderdagochtend.
De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigt de uitspraak van een woordvoerder van de AIVD. Nationaal Coördinator Dick Schoof zegt: 
Er is momenteel geen informatie die erop duidt dat zich in de migratiestromen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika grote aantallen jihadisten bevinden die opzettelijk naar Europa worden gestuurd.
Daarbij zeggen de twee Nederlandse inlichtingendiensten geen enkel signaal te hebben ontvangen dat de beweringen ondersteunt. Bibi van Ginkel, terrorisme-expert van Clingendael noemt in de Volkskrant de aannames van politici ‘absurd’. 
Ik snap echt niet waarom je dat zou zeggen. Dan gooi je een heleboel dingen op een hoop. Dat is enkel interessant uit politieke overwegingen; om angst te creëren.
De terroristen zouden liever de weg van de minste weerstand kiezen. Wel zeggen de inlichtingendiensten dat de mogelijkheid bestaat dat er individuen zijn met plannen voor een aanslag. Van Ginkel pleit er daarom ook voor dat de screening van personen secuur gebeurt. 
De hooiberg is erg groot, daar zit de zwakke plek. Inlichtingendiensten zouden de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beter kunnen bijstaan in het doorlichten van personen. En we moeten erover nadenken de deur niet te wijd open te zetten. De IND heeft vorig jaar enkele Syrische vluchtelingen bestempeld als mogelijke oorlogsmisdadigers.
Ook het Deens hoofd van de veiligheidsdienst, Finn Borch Andersen benadrukt dat er geen teken is van IS-strijders onder de vluchtelingen. Deze week gaf hij een persconferentie waarin hij dat aan het volk vertelde. Volgens Andersen is het risico op ontdekking – door politiecontroles – té groot voor terroristen. De claims van IS over zogenaamde binnengesmokkelde strijders noemt hij daarom ook ‘opzettelijke misleiding’. 
In Duitsland wordt er door de veiligheidsdiensten wel gewaarschuwd voor de rekrutering van jonge vluchtelingen voor de ‘jihad in Irak en Syrië’. Ronselaars zouden gebruik maken van de wanhoop en hen onder humanitaire voorwendselen lokken. In Nederland zijn er volgens Schoof – ook hiervan – nog geen signalen. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.