137

AIVD: geen bewijs voor IS-strijders onder vluchtelingen

Volgens Bibi van Ginkel, terrorisme-expert van Clingendael kiezen terroristen liever de weg van de minste weerstand

De AIVD heeft geen signalen ontvangen dat de Islamitische Staat (IS) of andere terreurgroepen als vluchtelingen Europa proberen binnen te komen. Dit meldt de Volkskrant donderdagochtend.

De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigt de uitspraak van een woordvoerder van de AIVD. Nationaal Coördinator Dick Schoof zegt: 

Er is momenteel geen informatie die erop duidt dat zich in de migratiestromen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika grote aantallen jihadisten bevinden die opzettelijk naar Europa worden gestuurd.

Tijdens de Algemene Beschouwingen van vorige week beriep Geert Wilders zich op de uitspraken van de Libanese minister van Onderwijs Elias Bou Saab. Die zou gezegd hebben dat 2 procent van de vluchtelingen in de Libanese kampen ‘geradicaliseerd’ is. Ook zou IS gezegd hebben 4.000 strijders Europa binnengesmokkeld te hebben maar dat blijken berichten die niet te verifiëren zijn. 

Daarbij zeggen de twee Nederlandse inlichtingendiensten geen enkel signaal te hebben ontvangen dat de beweringen ondersteunt. Bibi van Ginkel, terrorisme-expert van Clingendael noemt in de Volkskrant de aannames van politici ‘absurd’. 

Ik snap echt niet waarom je dat zou zeggen. Dan gooi je een heleboel dingen op een hoop. Dat is enkel interessant uit politieke overwegingen; om angst te creëren.

De terroristen zouden liever de weg van de minste weerstand kiezen. Wel zeggen de inlichtingendiensten dat de mogelijkheid bestaat dat er individuen zijn met plannen voor een aanslag. Van Ginkel pleit er daarom ook voor dat de screening van personen secuur gebeurt. 

De hooiberg is erg groot, daar zit de zwakke plek. Inlichtingendiensten zouden de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) beter kunnen bijstaan in het doorlichten van personen. En we moeten erover nadenken de deur niet te wijd open te zetten. De IND heeft vorig jaar enkele Syrische vluchtelingen bestempeld als mogelijke oorlogsmisdadigers.

Ook het Deens hoofd van de veiligheidsdienst, Finn Borch Andersen benadrukt dat er geen teken is van IS-strijders onder de vluchtelingen. Deze week gaf hij een persconferentie waarin hij dat aan het volk vertelde. Volgens Andersen is het risico op ontdekking – door politiecontroles – té groot voor terroristen. De claims van IS over zogenaamde binnengesmokkelde strijders noemt hij daarom ook ‘opzettelijke misleiding’. 

In Duitsland wordt er door de veiligheidsdiensten wel gewaarschuwd voor de rekrutering van jonge vluchtelingen voor de ‘jihad in Irak en Syrië’. Ronselaars zouden gebruik maken van de wanhoop en hen onder humanitaire voorwendselen lokken. In Nederland zijn er volgens Schoof – ook hiervan – nog geen signalen. 

cc foto: Peter Tkac

Geef een reactie

Laatste reacties (137)