8

AIVD: Hackers kraken (bijna) beveiliging mobiel telefoonverkeer

Inlichtingendienst waarschuwt dat hackers op punt staan alle telefoongesprekken te kunnen afluisteren

In haar jaarverslag waarschuwt de AIVD dat hackers op het punt staan codes van het gsm-verkeer te kraken. De AIVD heeft ambtenaren gewaarschuwd voor de onveiligheid van het gebruik van hun mobiele telefoon. Als hackers het voor elkaar krijgen om de codes te kraken kunnen nagenoeg alle telefoongesprekken worden afgeluisterd.

De Duitse onderzoeker Karsten Nohl heeft eerder aangekondigd de gsm-beveiliging bijna geheel te hebben doorbroken. Fabian van den Broek, onderzoeker naar de veiligheid van mobiele telefonie aan de Nijmeegse Radbound Universiteit, schat dat Nohl intussen zo’n 22 procent van alle codes in kaart heeft gebracht. ‘Je zou dus nu één op de vijf gesprekken kunnen afluisteren’, aldus van den Broek.

Al twintig jaar wordt er door experts gewaarschuwd voor de onveiligheid van mobiele telefonie. Providers hebben tot nog toe weinig gedaan om hun systemen te verbeteren. De enige manier om geen risico te lopen is het gebruik maken van telefoons die over kunnen schakelen op umts-signalen. Deze lopen vooralsnog geen hackgevaar.

Het hacken van mobiele telefoons kan vergaande gevolgen hebben. Zo zouden hackers onder andere sms’jes met codes voor banktransacties kunnen kraken.

Lees meer bij de Volkskrant: AIVD: hackers op het punt om codes gsm-verkeer te kraken

cc-foto: Daniel

Geef een reactie

Laatste reacties (8)