9

AIVD houdt actiegroepen tegen Groningse gaswinning in de gaten

De staatsveiligheidsdienst AIVD houdt milieuclubs in de gaten die protesteren tegen de gaswinning in Groningen. De AIVD is daartoe overgegaan na de eerste ernstige aardbevingen in het gebied als gevolg van de gaswinning door de NAM. Dat onthult de regionale krant Dagblad van het Noorden die met een voormalig AIVD-mederwerker sprak:

Hanselman schreef binnen de AIVD een drie pagina’s tellend scenario over de te verwachten maatschappelijke reacties op een denkbeeldige aardbeving van 5,2 op de schaal van Richter waarbij in een school instort en er dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. In het scenario werd beschreven dat eenlingen, uit woede, mogelijk zouden overgaan tot sabotage van belangrijke gas-infrastructuur.

De vorig jaar gepensioneerde Hanselman werkte 38 jaar lang voor de geheime dienst AIVD en voorlopers als analist van extremistische groeperingen.

Volgens Hanselman heeft de dienst intern bewust de keuze gemaakt het ‘aardgasdossier’ en maatschappelijke onrust te volgen: „Ik zat er zelf bij, was analist van het team dat zich daarmee bezig hield, vanaf 2013, 2014. Het wordt gedaan door een team dat zich bezig houdt met linkse en rechts thema’s. Vorig jaar ben ik met pensioen gegaan.”

In de jaarverslagen van de AIVD ontbreekt iedere verwijzing naar protesten tegen de gaswinning. Een van de belangrijkste actiegroep tegen de gaswinning, ‘Code Rood’, benadrukt alleen geweldloze acties te voeren. Die geweldloosheid is eenzijdig, Eerder deze week hakten agenten meedogenloos in op vreedzame actievoerders.

cc-forto: Ende Gelände

Geef een reactie

Laatste reacties (9)