87

‘AIVD intimideert wetenschappers’

Na een optreden bij Nieuwsuur, kreeg wetenschapper Bart van der Sloot naar eigen zeggen een ‘bevreemdend’ telefoongesprek met de Algemene Inlichten en Veiligheidsdienst.

Van der Sloot was bij het actualiteitenprogramma te gast om te spreken over een bedrijf dat de reisgegevens van studenten door had gegeven aan de overheid, omdat die daarmee frauderende studenten wilde opsporen. Van der Sloot gaf in het gesprek aan dat meerdere overheidsdiensten gegevens opvragen van particuliere organisaties. Ook de inlichtingendienst, politie en belastingdienst maakten zich volgens Van der Sloot mogelijk schuldig aan overtreding van privacyregels.

Na zijn tv-optreden kreeg Van der Sloot een telefoontje van de AIVD, zo schrijft hij in de Volkskrant, ‘waarin werd gesteld dat ik een verkeerde indruk had gewekt over de werkwijze van de inlichtingendienst en dat het in ons gezamenlijk belang was om misverstanden de wereld uit te helpen.’

Van der Sloot zegt dat hij zich geïntimideerd voelde na het telefoongesprek, maar ook dat veel van zijn collega’s een soortgelijke ervaring hebben gehad. Ook zij werden volgens Van der Sloot, wanneer ze zich in de media hadden uitgelaten over de AIVD, door de veiligheidsdienst opgebeld en uitgenodigd voor ‘een goed gesprek’.

Volgens Van der Sloot zou dit passen in een bredere werkwijze van de AIVD waarin agenten van de inlichtingendienst zich soms doelbewust laten zien, zodat critici weten dat ze gevolgd worden en in de gaten worden gehouden. ‘Het bellen naar wetenschappers is ook zo’n signaal: we weten wie je bent, we houden je in de gaten.’

Geef een reactie

Laatste reacties (87)