Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AIVD: Iran achter twee liquidaties in Nederland

  •  
08-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
lxwOexWvSrejWvBlbmENzbwd6J9I2zNt
Iran zit zo goed als zeker achter twee liquidaties in Nederland. Dat schrijven de ministers Blok en Ollongren (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Volgens de ministers heeft de AIVD sterke aanwijzingen dat Iran verantwoordelijk is op de moord op Mohammad Samadi in 2015 in Almere en die op Ahmad Nissi in 2017 in Den Haag. Beide slachtoffers hadden een Iraanse achtergrond.
Eerder vandaag werd al bekend dat de Europese Unie sancties heeft opgelegd aan het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid. Nu is dus duidelijk dat dit onder meer is vanwege de twee moorden in Nederland. De banktegoeden van het Iraanse ministerie zijn bevroren.
Behalve de moorden zou Iran volgens de EU betrokken zijn bij nog meer ‘vijandelijke acties’ in Europa. Zo zouden Iran achter verijdelde aanslagen in Denemarken en Frankrijk zitten. De NOS meldt dat de twee vermoorde Nederlanders beiden tegenstanders waren van het regime in Teheran. De Almeerse Samadi was in Iran ter dood veroordeeld voor een bomaanslag op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse partij en de Haagse Nissie was oprichter van de Arab Struggle Movement, een beweging die naar een onafhankelijke regio in het westen van Iran streeft.
Vorig jaar juni werden al twee Iraanse diplomaten uitgezet. Over de reden deed het kabinet destijds geen mededelingen. Nu blijkt uit de brief van Blok en Ollongren dat ook dit verband hield met de moorden. Naar beide liquidaties lopen nog strafrechtelijke onderzoeken. De Europese Unie heeft intussen laten weten dat Iran mee dient te werken aan alle onderzoeken, zo niet worden verdere sancties niet uitgesloten.
cc-foto: Kremlin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.