23

‘AIVD kijkt met Amerikanen mee’

Update: 'Beantwoording Kamervragen teleurstellende wanvertoning' ... Kamer wil opheldering over afluisteren: krijgt AIVD informatie uit Amerikaans PRISM-systeem?

De Tweede Kamer wil opheldering over berichten dat de Nederlandse geheime diensten ook informatie krijgen uit het Amerikaanse spionageprogramma PRISM. Dat meldt de NOS. Met dit programma houden Amerikaanse inlichtingendiensten internetgebruikers over de hele wereld in de gaten. De Telegraaf schrijft dinsdag dat ook de AIVD informatie krijgt via het systeem.

Update 15.45

Kamerleden hebben dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer vragen gesteld over het afluisterschandaal dat de afgelopen dagen het nieuws beheerst. “Er waren heel wat vragen en het beloofde spannend te worden. Maar Opstelten gaf geen énkel inhoudelijk antwoord. Sterker nog: hij verdedigde PRISM”, meldt online privacywaakhond Bits of Freedom.

Kamerleden stelden belangrijke vragen zoals:

-Lezen de Nederlandse veiligheidsdiensten al onze emails en andere communicatie via het Amerikaanse afluistersysteem?

– Kúnnen ze zoveel informatie überhaupt verwerken?

– Hoe verhoudt Plasterks stelling dat in Nederland zoiets nooit zou mogen, zich met het feit dat de veiligheidsdiensten blijkbaar gebruik maken van PRISM?

– Wat gaat de Nederlandse regering doen om dit te stoppen?

Tot grote teleurstelling van Bits of Freedom gaf minister Opstelten niet alleen geen antwoord op de vragen, maar verdedigde hij Amerika’s massale surveillancestructuur. De minister doet verder geen mededelingen over de samenwerking tussen de NSA en de AIVD: 

Wij werken binnen de kaders van de wet en dat doen de Amerikanen natuurlijk ook. De Amerikanen hebben een onderzoek lopen naar deze zaak, en wij zullen dit onderzoek niet frustreren. We hebben nog nooit een klacht gehad hierover.

  • Eerder
    SP-Kamerlid van Raak:

Dat er gegevens vanuit Nederland aan de VS worden verstrekt gaat al te ver, maar als de Nederlandse geheime dienst ook gebruik maakt van het systeem, is dat onaanvaardbaar.

Van Raak denkt dat dit al veel langer speelt. Ook vermoedt hij dat de Nederlandse regering er weet van heeft. Hij wil zo snel mogelijk een debat, zegt hij tegenover de NOS.

Ook PvdA, D66 en VVD willen opheldering. De VVD wil echter niet meteen een debat maar eerst een brief van het kabinet. Een woordvoerder van de partij wijst erop dat de beoordeling ‘ingewikkeld’ is. “Er is altijd een spanningsveld tussen wat in het belang van de veiligheid gebeurt en wat de privacy schendt”.
D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat die afweging door de wetgever moet worden gemaakt en niet door geheime diensten. “Het gaat om digitale huiszoeking. Daar gelden gewoon Nederlandse wetten voor. Het doel kan niet de middelen heiligen”, aldus Schouw.

‘Internetcontrole kan nog erger’
Brenno de Winter, onderzoeksjournalist en IT-specialist, is niet verbaasd dat Nederlandse geheime diensten ook informatie krijgen uit Prism. “Ervan uitgaande dat het waar is en dat is waarschijnlijk”, zegt De Winter dinsdag bij BNR: “Geheime diensten bestaan en leven vanuit het onderling uitwisselen van informatie. En als Nederland niet inlevert dan krijgen we ook geen informatie. Dat we toegang krijgen tot dit soort informatie is wel vrij logisch. Ook wij zijn er in dit geval bij.”
Maar de controle op internet kan zeker nog erger, zegt De Winter.

Want er wordt momenteel aan wetgeving gewerkt door minister Plasterk die het mogelijk maakt om bij iedere internetprovider continu het internetverkeer te tappen. Dan maakt het niet meer uit waar je dat doet. Echt alles wat je doet wordt dan in de gaten gehouden. Dat is het soort totale controle waar men naar streeft.

BNR: Ook AIVD kijkt mee op internet

NOS: Kamer: opheldering over afluisteren

Geef een reactie

Laatste reacties (23)