Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AIVD: minder gevaar door radicale moslims

  •  
14-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ruttezml.JPG
Lokale jihadistische netwerken richten zich niet meer specifiek op Nederland, maar op buitenland ... 'Nederland riskeert hooguit kleinschalige aanslag'
De dreiging van radicale moslimnetwerken zoals de Hofstadgroep is in Nederland afgenomen. Dat stelt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een rapportage over jihadistische groeperingen in Nederland.
Dat meldt de NOS. Nederlandse radicale moslims die willen meedoen aan de gewapende strijd, richten zich niet meer zozeer op de situatie in Nederland maar meer op strijdgebieden als Afghanistan, Pakistan en Somalië. In landen als Duitsland, Spanje en Denemarken is al een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar.
“Op dit moment zijn dergelijke netwerken hoogstens in staat om een kleinschalige aanslag te plegen, maar er zijn geen aanwijzingen dat daartoe de intentie bestaat”, aldus de AIVD. 
Een grote zorg voor de AIVD zijn radicaliserende Somaliërs in Groot-Brittannië. De afgelopen jaren is een groot deel van de Somalische gemeenschap in Nederland naar Groot-Brittannië verhuisd. Een deel van hen heeft hun Nederlandse paspoort behouden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.