Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AIVD onderzoekt spionage door Duitse inlichtingendienst

  •  
19-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plasterkanp300_02.jpg
Minister Plasterk gelast onderzoek naar beschuldigingen over aftappen internetverkeer door Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD gevraagd om uit te zoeken wat er klopt van de beschuldigingen dat Duitse (BND) en Amerikaanse (NSA) inlichtingendiensten internetverkeer richting Nederland zouden hebben afgetapt. De Oostenrijkse politicus Peter Pilz deed in het Duitse tijdschrift Der Spiegel een boekje open over de spionage. Naast Nederlands internetverkeer zou ook data in Oostenrijk en Frankrijk zijn onderschept. Opmerkelijk genoeg kondigde de Duitse inlichtingendienst onlangs aan haar samenwerking met de NSA te willen beperken.
Plasterk zei vandaag in de Tweede Kamer dat de AIVD graag inzage wil, mocht Pilz meer informatie hebben. De minister zal de Tweede Kamer informeren zodra hij meer weet en noemde de mogelijke spionage door buitenlandse diensten ‘in algemene zin onacceptabel’.
Volgens Pilz zou Deutsche Telekom hebben meegewerkt aan het aftappen van internetverkeer. Dat zou gebeurd zijn bij het grootste internetknooppunt ter wereld, De-Cix, in Frankfurt. De AIVD gaat onderzoeken wat er van zijn claims waar is. Deutsche Telekom ontkent vooralsnog in alle toonaarden iets met de spionage van doen te hebben.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.