Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AIVD overtreedt wet met telefoontaps

  •  
30-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_telefoondraad_PirateJohnny_300.jpg
Inlichtingendiensten schenden privacy en zetten taps op onwettige manier en onnodig lang in
De Nederlandse opsporingsdiensten houden zich bij het aftappen van telefoonverkeer niet aan de wet. Dat schrijft het online magazine Webwereld. Privacy van mensen wordt geschonden, sommige mensen worden jarenlang afgetapt zonder enige noodzaak. Dat blijkt uit het toezichtrapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Webwereld meldt:
De veiligheidsdiensten, zoals de AIVD en zijn militaire tegenhanger MIVD, hebben bepaalde bevoegdheden in het grootschalig afvangen van het wereldwijde telefoonverkeer, maar aan die bevoegdheden zitten ook restricties.
Zo mag in eerste instantie alleen telefoonverkeer grootschalig worden afgetapt op metadata en niet op de inhoud van gesprekken. Dat gebeurt toch en dat is wettelijk niet toegestaan. Op basis van die brede eerste ‘search’, zoals dat wordt genoemd, kan het aftappen gerichter worden ingezet.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.